Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Βρυξέλλες: Σε ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Την Τετάρτη τίθεται και πάλι σε λειτουργία το μετρό

vrixelles metra asfaleias

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Βελγίου, με εισήγηση του συντονιστικού οργάνου αξιολόγησης κινδύνου, αποφάσισε να διατηρήσει μέχρι την προσεχή Δευτέρα 30 Νοεμβρίου τις Βρυξέλλες και τα περίχωρα της πόλης στον ανώτατο βαθμό ετοιμότητας σε μέτρα ασφάλειας, που είναι η βαθμίδα «τέσσερα» της σχετικής κλίμακας κινδύνου.

Ωστόσο, από αύριο το πρωί θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία το μετρό, αλλά σταδιακά με εξυπηρέτηση μόνο ορισμένων σταθμών, ενώ θα λειτουργήσουν και πάλι τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας έκρινε ότι η ετοιμότητα πρέπει να παραμείνει στον ανώτατο βαθμό γιατί παρά το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας δεν έχουν συλληφθεί οι τζιχαντιστές που καταζητούνται και οι οποίοι δυνητικά είναι σε θέση να εξαπολύσουν πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στην πόλη.

Οι τόποι που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι περισσότερο επικίνδυνοι είναι αυτοί όπου συγκεντρώνονται πολλοί πολίτες, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εμπορικά κέντρα, οι εμπορικοί δρόμοι και φυσικά οι διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις, όπως οι αθλητικές συναντήσεις.

Η αστυνομία θα συνεχίζει να βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή και οι στρατιώτες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στους δρόμους και να έχουν τη φύλαξη κτηρίων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο για τους τρομοκράτες.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ελέγχονται εξονυχιστικά όλα τα οχήματα που εισέρχονται στα κτήρια.

Ένας επιπλέον πονοκέφαλος για τη βελγική αστυνομία είναι η διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθούν 30 Ευρωπαίοι ηγέτες, γεγονός που θα απαιτήσει την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για την ασφάλειά τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By