Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρυξέλλες: Στο τραπέζι των 28 ηγετών το διαζύγιο Βρετανίας-Ε.Ε.

Απαίτηση των Ευρωπαίων είναι να προχωρήσει γρήγορα το διαζύγιο Βρετανίας-Ε.Ε.

cam

Ο Ντέιβιντ Κάμερον καλείται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τα επόμενα βήματα του Brexit. Ο Κάμερον βρίσκεται για τελευταία φορά στο τραπέζι των 28 ηγετών της Ε.Ε σε έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος έχει θέσει ένα σχετικά χαλαρό χρονοδιάγραμμα και σε σχέση με την δική του αποχώρηση από την ηγεσία και σε σχέση με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προσπερνά την απαίτηση των Ευρωπαίων «προχώρα γρήγορα» στο αίτημα για το διαζύγιο.

Στις 21:00 ώρα Ελλάδος άρχισε η εισήγηση του Κάμερον στους 27 ηγέτες, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο βρετανός πρωθυπουργός αναμενόταν να ενημερώσει τους ηγέτες για το δημοψήφισμα και τα επόμενα βήματα έως την αποχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ.

cam2

Η επιθυμία των ηγετών της Ε.Ε να τελειώσει γρήγορα η καταστροφική για την οικονομία αβεβαιότητα πήρε σήμερα και θεσμική υπόσταση με το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο με το οποίο ζητείται από το Λονδίνο να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία υποβολής του αιτήματος αποχώρησης.

«Θέλουμε η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική, υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος σε ένα «προπαρασκευαστικό» ραντεβού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σ αυτή τη συνάντηση όπως προανήγγειλε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν Κλ. Γιουνκερ ,θα ζητούσε στον Κάμερον να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει.

breo

«Όχι σήμερα ή αύριο αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραμένει η αβεβαιότητα επί μακρόν. Οι Βρετανοί πρέπει να μας πουν το συντομότερο δυνατόν τι θέλουν» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της Κομισιόν.

Ο κ. Κάμερον – που εκτός όλων των άλλων πρέπει να εξηγήσει γιατί πήρε στεγαστικό λίγες μέρες πριν το Brexit – διαβεβαίωσε πάντως πως η Βρετανία δεν γυρνά την πλάτη της στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

bre

Το κλίμα το οποίο θα αντιμετωπίσει εντός της Συνόδου ο Βρετανός πρωθυπουργός προδιαγράφουν οι δηλώσεις των ηγετών της Ε.Ε αλλά και των αξιωματούχων των Βρυξελλών.

Η γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν «ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαβουλεύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης» αλλά επιφυλάχθηκε να ακούσει « την εκτίμηση και αξιολόγηση του Ντ. Κάμερον για τις εξελίξεις».

Η κ. Μέρκελ μίλησε για την ανάγκη « να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και πρέπει να χτίσουμε μια στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εταίρο – πλέον – της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Και κατέληξε αμφίσημα «Λυπούμεθα, αλλά θα παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τη Μεγάλη Βρετανία».

Το Παρίσι πρωτοστατεί στο group των χωρών της Ε.Ε που προκρίνουν γρήγορο ξεκαθάρισμα των σχέσεων με το Λονδίνο και ο Φρανσουά Ολάντ το κατέστησε κάτι παραπάνω από σαφές εισερχόμενος στη σύνοδο.

« “Εκαναν την επιλογή να βγουν από την Ε.Ε. με μεγάλη πλειοψηφία. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη και δεν μπορώ να φανταστώ μια βρετανική κυβέρνηση που δε θα σεβαστεί την απόφαση του λαού της» ανέφερε.

hollande

Ο ίδιος σημείωσε πως « Η ΕΕ θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι το Ηνωμένο πρέπει το ταχύτερο δυνατό να καταθέσει την αίτηση εξόδου. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο» επανέλαβε και πρόσθεσε υπονοώντας τις αγορές «όλοι πλέον κοιτούν την Ευρώπη».

Για το αύριο της Ε.Ε σημείωσε πως «η Ευρώπη συνεχίζει δεν σταματάει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο γάλλος πρόεδρος κατέστησε δημόσια και την πίεση που ασκεί στο Βερολίνο για να γίνουν τα επόμενα αποφασιστικά βήματα προς την εμβάθυνση της Ε.Ε.

«Σαν Ευρωπαίοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Να προστατέψουμε τα σύνορά μας, να δώσουμε έμφαση στη νεολαία, είπε ο γάλλος πρόεδρος και κατέληξε « Πρέπει να κινηθούμε με τρόπο που να εναρμονιστούν οι δημοσιονομικές και κοινωνικές πολιτικές…Πρέπει να οργανώσουμε την ευρωζώνη πιο δημοκρατικά. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ολλανδός πρωθυπουργός Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η νέα εμπορική συμφωνία που θα συναφθεί με τη Βρετανία (μετά το Βrexit) θα είναι λιγότερο ευνοϊκή από ότι ίσχυε για τη χώρα ενόσω ήταν μέλος της ΕΕ

Στην γραμμή του Βερολίνου κινήθηκε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ζητώντας η συζήτηση για την έξοδο της Μ. Βρετανίας να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν αλλά δείχνοντας κατανόηση στο γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ανάγκη κάποιο χρόνο.

«Η Μεγάλη Βρετανία και στο μέλλον θα έχει συγκεκριμένη σχέση με την Ε.Ε. Παραμένει μέλος της G7. Πριν μερικές ημέρες κανείς δεν φανταζόταν ότι θα λάμβανε η οικονομία της αρνητικές αξιολογήσεις από Οίκους όπως η S&P τη Βρετανία. Αυτό δείχνει το επικίνδυνο σπιράλ που έχει μπει» είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Έδειξε κατανόηση στο γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο χρόνο, «όμως δεν μπορουμε να περιμένουμε και πάρα πολύ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «εως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις».

Ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου με αμοιβαίο σεβασμό και το ταχύτερο δυνατόν, ενώ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μία καλύτερη Ευρώπη».

«Χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση» ανέφερε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενος για την σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών.

Σεβόμαστε τη βρετανική απόφαση αλλά παράλληλα σεβόμαστε και τις Συνθήκες, σημείωσε ο Τούσκ και πρόσθεσε «Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει την διαδικασία εξόδου. Αυτή είναι η νομική διαδικασία»

Σύμφωνα με τον Τούσκ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη «να εκκινήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου και σήμερα, χωρίς όμως ενθουσιασμό, καθώς το σενάριο αυτό δεν είναι το ιδανικό για εμάς».

Υπάρχουν «συγκεκριμένες θέσεις» αλλά δεν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόδου χωρίς την ειδοποίηση από τη Μεγάλη Βρετανία.

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Η Ευρώπη είναι έτοιμη αν και δεν είναι το σενάριο που επιθυμούσαμε».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο σημείωσε ότι τη μέρα του δημοψηφίσματος αισθάνθηκε σαν να έφυγε ένας φίλος από το σπίτι.

Την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι μια «αφύπνιση» για την Ευρώπη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Φοβάμαι πως βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζοντας ανέφερε πως είναι αναγκαίο «η Ευρώπη να λάβει τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες».

«Πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη, το διχασμό με την σύγκλιση, την ανεργία με τις ποιοτικές δουλειές και τις ατελείωτες διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες με την διαφάνεια και την δημοκρατία», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Βέλγος πρωθυπουργός: Η Ε.Ε δεν είναι facebook

Βολές κατά του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ αναφορικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Η βρετανική κυβέρνηση διοργάνωσε αυτό το δημοψήφισμα καθαρά για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και τώρα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η Ε.Ε. δεν είναι facebook, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει κατάσταση it’s complicated. Θα πρέπει να υπάρξει διαζύγιο, αφού αυτό ψήφισαν οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο κ. Μπετέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Προσερχόμενη στη σύνοδο Κορυφής η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαϊσκάιτε δήλωσε: «Όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και να ηρεμήσουμε. Ο Κάμερον χρειάζεται να πει κάτι σε εμάς, όχι εμείς σε αυτόν. Είμαι λίγο λυπημένη επειδή αγαπάμε τη Βρετανία. Διανοητικά και ψυχολογικά το Brexit έχει ήδη γίνει, λόγω της ψηφοφορίας και επειδή προτάθηκε εξ αρχής και λόγω των φιλοδοξιών των λίγων πολιτικών η χώρα έγινε όμηρος. Θα συζητήσουμε για το τι πρέπει να γίνει. Ας μην κάνουμε εικασίες, μία ομάδα χωρών είναι ενοχλημένη από την ομοσπονδιακή προοπτική και άλλοι είναι πιο ευέλικτοι. Ας είμαστε ήρεμοι.

Χρειαζόμαστε χρόνο, θα πρέπει να επανεξετάσουμε και πρέπει να ενωθούμε. Είναι μια πρόκληση. Αν το άρθρο δεν ενεργοποιείται, τότε καλωσορίζω πίσω την Αγγλία».

Οι Βρετανοί «πρέπει να το ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό, να αποφασίσουν το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν και τόνισε πως η ΕΕ θα πρέπει να δει τι δρόμο θα πάρει.

«Πρέπει να φτιάξουμε μια Ε.Ε των πολιτών. Με δουλειές, κοινωνική προστασία, χωρίς περίπλοκους κανονισμούς από τις Βρυξέλλες. Να το κάνουμε μόνοι μας, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι αυτός ο οργανισμός είναι για αυτούς» είπε ο σουηδός πρωθυπουργός.

By