Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Βρούτσης για νέο ασφαλιστικό: Αφήνουμε πίσω τον νόμο Κατρούγκαλου

Ως μεταρρυθμιστική τομή με θετικές ρυθμίσεις για ασφαλισμένους και συνταξιούχους χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο κ. Γιάννης Βρούτσης επισημαίνοντας ότι “αφήνουμε πίσω τον νόμο Κατρούγκαλου”.

Παρουσιάζοντας τις νέες διατάξεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επιτέθηκε και στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να “χειραγωγήσει προεκλογικά τους συνταξιούχους” υποσχόμενος 13η σύνταξη.

“Δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη” είπε ο υπουργός για να εξηγήσει ότι ενδεχόμενη θέσπιση του μέτρου θα στοίχιζε 2,3 δις ευρώ. “Δώσατε ένα προεκλογικό επίδομα, που πήγαινε στο να χειραγωγήσει παραμονή των εκλογών την ψήφο των συνταξιούχων” είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τις προτεινόμενες διατάξεις μίλησε για “δρόμο ελευθερίας” εξηγώντας ότι οι μη μισθωτοί θα επιλέγουν κάθε χρονιά “ποια κατηγορία ασφάλισης θέλουν ανάλογα με την τσέπη τους”.

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως “ο φορολογικός συντελεστής πέφτει από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ” εκτιμώντας ότι το όφελος από αυτή τη ρύθμιση θα είναι 1.300 ευρώ ενώ η επιβάρυνση θα είναι 400 ευρώ. “Κανείς δεν θίγεται” υπογράμμισε για να προσθέσει ότι ο καθορισμός της ελάχιστης εισφοράς στα 210 ευρώ οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις.

Ως προς το σύστημα απονομής των συντάξεων ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις που παρέλαβε απο την απερχόμενη κυβέρνηση ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ενώ υποστήριξε ότι το 2021 το 80% των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά με στόχο το σύστημα να αποδίδει συντάξεις εντός τριμήνου.

Τέλος ο υπουργός υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης είναι 100% αξιόπιστο, ενώ σημείωσε πως το 0.5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2070 θα πηγαίνει υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πολιτικές επιλογές ακραίας μονομέρειας και αυτή είναι η ουσία πίσω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που λαμβάνει τον χαρακτήρα εξαπάτησης».

Ανέφερε ότι το συνολικό κρατικό κονδύλι για τους συνταξιούχους το 2020 είναι μειωμένο κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 για να προσθέσει “στην μικρότερη “πίτα” για τις συντάξεις έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει μια ανάποδη αναδιανομή. Ουσιαστικά αφαιρεί εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να κάνει μικρές αυξήσεις στους συνταξιούχους των ανώτερων κλιμακίων. Οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα είναι χαμένοι».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By