Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Βρούτσης: Θα κρατηθούν θετικά στοιχεία του νόμου Κατρούγκαλου στο νέο ασφαλιστικό

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και στον Γιάννη Πρετεντέρη ανέφερε πως μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις νέες ασφαλιστικές αλλαγές η 13η και 14η σύνταξη δεν υπήρξε ούτε επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κι ούτε μπορεί να επανέλθει.

«Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στον κόσμο, θα προχωρήσουμε σε αυξήσεις απέναντι στις περικοπές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικές, θα προχωρήσουμε σε αυξήσεις στις κύριες συντάξεις απέναντι στην αντίληψη την ιδεοληπτική, για αυτούς που έχουν πολλά χρόνια αυξάνοντας την ανταποδοτικότητα, θα βελτιώσουμε το σύστημα για ελεύθερους επαγγελματίες, θα το απεγκλωβίσουμε από τα χρόνια, τις γνωστές κλάσεις και από το εισόδημα το στραγγαλιστικό,.

Όλα είναι δημοσιονομικά προσεγγίσιμα και κάνουμε μελέτη προσεκτική και όλα θα είναι με αναλογιστικές μελέτες.

Δεν θα υπάρξει όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός καμία μείωση, δεύτερον θα υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες που θα δείχνουν την καμπύλη του ασφαλιστικού και τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Ευρώπη που έχουμε δεσμευτεί εθνικά, δεν θα υπάρχει απόκλιση από αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Για το νέο ασφαλιστικό ο κ. Βρούτσης είπε ότι η κυβέρνηση κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και μετά τις αποφάσεις του συμβουλίου της Επικρατείας θα χτιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πάνω στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για ένα ασφαλές, σίγουρο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο κι όλο αυτό το σύστημα θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο με νομοθετική πρωτοβουλία.

Στη συνέχεια ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα κρατηθούν θετικά στοιχεία και από το νόμο Κατρούγκαλου και όπως είπε « δεν μηδενίζουμε το παρελθόν, όλοι ήθελαν κάτι καλύτερο, απλά το προσέγγισαν από άλλη λογική, θα κρατήσουμε στοιχεία καλά από όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και αυτά θα ενσωματωθούν πάνω στις δικές μας αλλαγές συνδυαστικά με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας για το αν θα πέσουν στο 30% οι κρατήσεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ Βρούτσης απάντησε πως:« χωρίς να θέλω να ασκήσω κριτική στο παρελθόν, αυτό μπήκε στους συνταξιούχους λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας που είχαμε, καθώς η ανεργία αποκλιμακώνεται και συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, από το 2013 μέχρι σήμερα πρέπει να επανεξετάσουμε το ύψος της παρακράτησης και αυτό θα το κάνουμε.

Το ύψος τώρα της παρακράτησης που σημαίνει μείωση του 60% είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συνεκτιμηθεί με το ύψος της ανεργίας, τη μείωση της και την προοπτική της» και θα γίνει και αυτό μέσα στον Ιανουάριο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By