Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

W.S.J.: Μια αλλαγή στα πρόσωπα δεν πρόκειται να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Μέχρι οι Έλληνες πολίτες να συμβιβαστούν με την ανάγκη για  μεταρρυθμίσεις, μια αλλαγή στα πρόσωπα δεν πρόκειται να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

wallstreet

Υπάρχει νέα αισιοδοξία για τις προοπτικές μιας συμφωνίας για την Ελλάδα αφότου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης βρέθηκε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αναφέρει σε δημοσίευμά της η The Wall Street Journal.

«Βασισμένοι στην άνοδο του χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά 4,4% και στην πτώση των αποδόσεων των ομολόγων στο 11,9% από το 12,6% που ακολούθησε, οι επενδυτές ελπίζουν σε μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία. Αλλά ο Γ. Βρουφάκης δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών ή των πιστωτών. Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ηγηθεί τώρα της ομάδας διαπραγμάτευσης με τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. «Δύσκολα θα γίνει περισσότερο αντιπαθής στους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη από ό,τι ήταν ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος σε μια ανάρτησή του στο twitter συνέκρινε τον εαυτό του με τον Franklin D. Roosvelt», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Αλλά, υπογραμμίζεται, οι ψηφοφόροι τον Ιανουάριο εξέλεξαν μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, με εντολή να σκίσει την παλιά συμφωνία με τους πιστωτές. Παρά τα πολλά τους ελλείμματα, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, τα προγράμματα διάσωσης του 2010 και του 2012 οδήγησαν την Ελλάδα ξανά σε μέτρια οικονομική ανάκαμψη, και η Αθήνα μπόρεσε να εκδώσει ομόλογα σε ιδιώτες επενδυτές για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. «Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μια εντολή για την υπόσχεσή του να εξασφαλίσει την άδεια των πιστωτών να επιστρέψει στο παλιό καθεστώς, συνεχίζοντας παράλληλα να λαμβάνει τα κεφάλαια διάσωσης».

Η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να συμβεί, «με ή χωρίς τον Γ. Βαρουφάκη και τις γελοιότητές του», υποστηρίζει η The Wall Street Journal. Ούτε ο περιορισμός του υπουργού Οικονομικών διευκολύνει την πολιτική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Αλ. Τσίθπρας στην προσπάθειά του επίτευξης οποιασδήποτε συμφωνίας που θα ήταν αποδεκτή από τους πιστωτές μέσω του κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Οι πιθανότητες «εξέγερσης» από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μετριάζουν τον ενθουσιασμό για το νομοσχέδιο που ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να ετοιμάζει να παρουσιάσει στους βουλευτές. Ο Α. Τσίπρας αναγνωρίζει τον κίνδυνο και έχει δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστεί να θέσει μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, σε ένα δημοψήφισμα. «Ανάλογα με το πόσο εμπιστεύεστε το ελληνικό εκλογικό σώμα, αυτό είναι είτε μια υπόσχεση είτε μια απειλή».

Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν αυξημένος σκεπτικισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ και η μεγαλύτερη προθυμία να αποδεχτεί μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της διάσωσης, ενώ η ταχεία φυγή κεφαλαίων εμφανίζει αυξημένη επιφυλακτικότητα για μια έξοδο από το ευρώ.

Αλλά μέχρι οι Έλληνες πολίτες να συμβιβαστούν με την ανάγκη για άμεσες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, μια αλλαγή στα πρόσωπα στο τραπέζι της διαπραγματεύσεις, δεν πρόκειται να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.