Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Wall Street Journal: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σκύψει το κεφάλι στην τρόικα τελικά

O αρθρογράφος της WSJ, Simon Nixon υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πιο ήπιες τις θέσεις του

© fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
© fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Η Wall Street Journal σε νέο της άρθρο για την Ελλάδα αναφέρει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιμένει τις αποφάσεις των «λίγων», οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το τέλος της πολιτικής τους καριέρας εάν γίνουν εθνικές εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία των επενδυτών, έχει «βουλιάξει» το χρηματιστήριο και έχει εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Όμως, ο αρθρογράφος της WSJ, Simon Nixon, αναρωτιέται μήπως οι αγορές έχουν αντιδράσει υπερβολικά σε αυτές τις εξελίξεις υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πιο ήπιες τις θέσεις του, αν και ακόμα θέτει το ζήτημα διαγραφής του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, υπάρχουν τρεις θεωρίες για το τι περιμένει την Ελλάδα εάν ο Αλέξης Τσίπρας γίνει Πρωθυπουργός.

Κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει σε μια αναμέτρηση με την τρόικα, επομένως θα καταλήξει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, είτε εσκεμμένα είτε κατά λάθος.

Άλλοι θεωρούν ότι αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανό αφού στην Ελλάδα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ρεύμα υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, κι επομένως, πιστεύουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την μακρά και ατιμωτική παράδοση των Ελλήνων πολιτικών να αφήνουν τις ριζοσπαστικές και ανόητες θέσεις τους όταν εκλεγούν, ακριβώς όπως έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς το 2012», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η τρίτη «σχολή» σκέψης λέει ότι θα κάνει όντως τη μεγάλη στροφή και θα υποκύψει στην τρόικα αλλά όχι άμεσα, μια πεποίθηση, που μοιράζονται ορισμένοι αξιωματούχοι της τρόικας αλλά και οι επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αναταραχή στο ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα, δεν υπήρξαν σημάδια μόλυνσης σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Οι επενδυτές μάλιστα φαίνεται να ποντάρουν στο γεγονός ότι οι οποιεσδήποτε οικονομικές συνέπειες από τις ενέργειες του κ. Τσίπρα θα βαρύνουν την Ελλάδα και μόνο την Ελλάδα, καταλήγει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By