Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020

Wall Street Journal: Το ΔΝΤ αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015

Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΔΝΤ – Ευρωπαίων

tsipras tsakalotos

Διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκών θεσμών στο ελληνικό ζήτημα, την ώρα που Αθήνα και πιστωτές επιχειρούν να συμφωνήσουν σε μια λίστα νέων μέτρων, ώστε να «σπάσει» τους μήνες αδιεξόδου.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές του ΔΝΤ, το Ταμείο συνεχίζει να διαφωνεί με τους Ευρωπαίους, αμφισβητώντας πως η Ελλάδα θα έχει πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 0,2% και 0,4% του ΑΕΠ το 2015. Όπως τονίζει το ΔΝΤ, η Αθήνα θα μπορεί να αγγίξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, εφόσον υλοποιήσει τα μέτρα.

Η Eurostat αναμένεται να επαληθεύσει τα δεδομένα για την Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο, με το Ταμείο, από την πλευρά του, να θεωρεί πως η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη, επειδή η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να καταβάλει μερικούς από τους λογαριασμούς της, με τις οφειλές της να ανεβαίνουν.

Το ΔΝΤ θέλει η Γερμανία και οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα, αλλά και στη μείωση του χρέους αυτής από την αναδιάρθρωση των δανείων της Ευρώπης.

Ευρωπαίοι και Ταμείο αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΔΝΤ, αν και δεν αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By