Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Wall Street: Νέο τεχνολογικό selloff – Πόσα δισ. χάνουν Μπέζος, Μασκ, Γκέιτς και Ζούκερμπεργκ

Το ξεπούλημα του τεχνολογικού κλάδου συνεχίζεται σήμερα στο αμερικανικό χρηματιστήριο συμπαρασύροντας όλους τους αμερικανικούς δείκτες, καθώς ο θετικός καταλύτης με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα δεδομένα για την ανεργία στις ΗΠΑ δε στάθηκε ικανός να διατηρήσει τα θετικά πρόσημα που είχαν στην αρχή της συνεδρίασης Dow Jones και S&P:

O Dow Jones χάνει σχεδόν 500 μονάδες από τα επίπεδα που άνοιξε (-1,64%), ενώ έφτανε να κερδίζει 200 μονάδες. Πιο έντονες οι απώλειες για το δείκτη S&P (-2,355%), ενώ ο Nasdaq έφθασε ενδοσυνεδριακά στο -4,25% και τώρα οι απώλειες κυμαίνονται στο 3%.

Μέσα σε λίγες ώρες οι τέσσερις «μεγιστάνες» του αμερικανικού τεχνολογικού τομέα Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Μπιλ Γκέιτς έχασαν σχεδόν 25 δισ . δολάρια.

Συγκεκριμένα, η Amazon υποχώρησε κατά 4,64%, με τον Τζεφ Μπέζος να χάνει 9 δισ. δολάρια, η μετοχή της Tesla κατά 9,02%, με τον Έλον Μασκ να χάνει 9 δισ. δολάρια, η Facebook υποχώρησε κατά 3,76%, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να χάνει 4 δισ. δολάρια και η Microsoft υποχώρησε κατά 6,19%, με τον Μπιλ Γκέιτς να χάνει 3 δισ. δολάρια.

Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ μειώθηκε στο 8,4% τον περασμένο μήνα από 10,2% τον Ιούλιο, ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων συνέκλιναν σε ποσοστό ανεργίας 9,8% .

Όσον αφορά τη συνολική δημιουργία θέσεων εργασίας, η απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,37 εκατομμύρια τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τα 1,32 εκατομμύρια των προβλέψεων.

«Τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας σήμερα ήταν ξεκάθαρα θετικά», δήλωσε ο Τζέιμι Κοξ, του Harris Financial Group, στο CNBC. «Ωστόσο, τώρα αρχίζει η πραγματική δουλειά.»

«Το επόμενο 2-3% των θέσεων απασχόλησης θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, διότι δεν υπάρχει πλήρης επανέναρξη της οικονομίας. (…) Το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για ένα ακόμα γύρο στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε κύμα κλεισίματος μικρών επιχειρήσεων», είπε ο Κοξ.

Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν αρχικά μετά την ανακοίνωση των δεδομένων, καθώς αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων. Citigroup, Bank of America και JPMorgan Chase σημείωσαν άνοδο τουλάχιστον 2%. H Wells Fargo κέρδισε 1,9%. στη συνέχεια ωστόσο άλλαξαν πρόσημο.

Η 10ετής απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκε στο 0,66%. Η απόδοση της 30-ετίας αυξήθηκε στο στο 1,4%.

Ωστόσο, τα κέρδη βρήκαν ταβάνι καθώς ο τεχνολογικός κλάδος παραμένει υπό πίεση. Στις προσυνεδριακές συναλλαγές η μετοχή της Apple υποχωρούσε κατά 2,5% και η Tesla κατά 5% (μετά τις απώλειες 9% χθες). Οι μετοχές των Facebook, Amazon και Netflix ήταν επίσης στο κόκκινο λίγο μετά την έναρξη.

Η χθεσινή ημέρα δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος κατέγραψε ευρείες απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια. Ανάμεσα στους «χαμένους» ξεχώρισε η Apple, η μετοχή της οποίας απώλεσε το 8% της αξίας της μέσα σε λίγες ώρες, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε απώλεια 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται, μάλιστα, για τη μεγαλύτερη ημερήσια ζημιά στην «ιστορία» όχι μόνο της Apple, αλλά όλων των εταιρειών που διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Σήμερα, πάντως, η χρηματιστηριακή αξίας της Apple καταγράφει απώλειες της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4%), με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται στα 114 δολάρια και την κεφαλαιοποίηση να διατηρείται άνω των 2 τρισ. δολαρίων.

Η Wall Street είχε χθες έντονη διόρθωση που προκλήθηκε από την πτώση στον τεχνολογικό κλάδο, υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο. Ωστόσο από τις 23 Μαρτίου, ο τομέας τεχνολογίας S&P 500 είναι περίπου 70% ψηλότερα. Από την αρχή του έτους τα κέρδη του ξεπερνούν το 30%.

Άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν τη σημερινή εικόνα στη Wall Street είναι το γεγονός ότι έρχεται τριήμερο και οι επενδυτές προτιμούν να μην ειναι long σε μετοχές για τόσο μεγάλο διάστημα.

Ακόμα πιο σημαντικό για το κλίμα είναι η αποκάλυψη ότι η Softbank ήταν αυτή που αγοράζοντας options φούσκωσε τις τιμές των τεχνολογικών μετοχών κατά 20%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By