Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Washington Group: Δεν βγήκε «λευκός καπνός» για το χρέος

Απομακρύνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς το «τελεσίγραφο» του Ταμείου εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα – «Αγκάθι» ο χρόνος παράτασης της αποπληρωμής των ελληνικών χρεών, διαφωνία και για τον μηχανισμό ελάφρυνσης

Δίχως να βγει «λευκός κάπνος» για το ελληνικό χρέος πραγματοποιήθηκε σήμερα η σύσκεψη του Washington Group, στην οποία συμμετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς καμία ανακοίνωση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν έχει ακόμη βρεθεί η «χρυσή τομή» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το τελεσίγραφο που έχει δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα και ο χρόνος πλέον εξαντλείται.

Οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία παραμένουν και έχουν να κάνουν κυρίως με τον χρόνο παράτασης της αποπληρωμής των ελληνικών χρεών, με το Ταμείο να μιλά για 15 έτη και την γερμανική πλευρά να μην θέλει παράταση μεγαλύτερη των πέντε ετών.

Διαφωνία υπάρχει και για τον μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με το ΔΝΤ να ζητά πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανισμό και το Βερολίνο να συζητά για μηχανισμό συνδεδεμένο με πολιτικές.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της στρέφει το βλέμμα για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

H συνάντηση των επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, χωρίς την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του G7.  Στη συνάντηση μετείχαν η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρούνο Λε Μερ.

Πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι, αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη πλήρους απόφασης στα τέλη Ιουνίου» υπογράμμισε.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανότατα δεν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμά του για την Ελλάδα. Το Ταμείο είχε ξεκαθαρίσει πως, εάν έως τις 4 Ιουνίου δεν βρισκόταν μια συμβιβαστική λύση για το πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει βιώσιμο χρέος στη βάση των υπολογισμών του, τότε το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Και αυτό όχι γιατί θεωρεί εξ ορισμού μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αλλά διότι δεν έχει χρόνο να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες που απαιτεί η έγκριση ενός προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου, οπότε είναι ο ορίζοντας διάρκειας του «επί της αρχής» προγράμματος που ενέκρινε πέρυσι για την Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι και συγκεκριμένα το Βερολίνο υποστηρίζουν πως αν γίνει μια μεγάλη εμπροσθοβαρής ελάφρυνση του χρέους, όπως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα υπολειπόμενα χρήματα που υπάρχουν στον ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα εξαιρετικά ελαφρύ πρόγραμμα αποπληρωμών χρέους μέχρι το 2023 και ένα πλήρως βιώσιμο χρέος έως το 2030.

Το ΔΝΤ δεν αντιτίθεται σε αυτό, ωστόσο θεωρεί πως η πορεία της ανάπτυξης και η δημοσιονομική κούραση θα καταστήσουν το χρέος μη βιώσιμο μετά το 2030 και έως το 2060. Στη βάση αυτή, ζητά μια μεγάλη επέκταση των λήξεων για ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές.

Το ΔΝΤ ζητά αυτόματο μηχανισμό και εμπροσθοβαρή μέτρα για το ελληνικό χρέος. Η Γερμανία απορρίπτει τον αυτόματο μηχανισμό και προτείνει οπισθοβαρή μέτρα 20% με τη λήξη του τρίτου μνημονίου και 80% σε βάθος ετών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By