Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Washington Group: Σκληροί όροι από το Βερολίνο για το χρέος

Εντείνουν την πίεση στην Αθήνα οι δανειστές ή οδεύουν σε ρήξη; Η Γερμανία απαίτησε τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου κάθε αίτημα ελάφρυνσης του χρέους να περνάει και από το Κοινοβούλιό της – Ο Πολ Τόμσεν απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό

Σκληραίνουν την στάση τους στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τόσο η Γερμανία όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο Washington Group, όπου και συζητήθηκε σήμερα το πρωί το ζήτημα, πριν από την βραδινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, η Γερμανία απαίτησε τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου κάθε αίτημα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους να περνάει από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια στόματος Πολ Τόμσεν, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι όροι που διατυπώνει η Γερμανία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, οι εκπρόσωποι των θεσμών συζήτησαν με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας (το λεγόμενο Washington Group) με επίκεντρο το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του. Η θέση του Βερολίνου έχει σκληρύνει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η Γερμανία, για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους, ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις -και ειδικότερα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από την έγκριση και του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Αντιδρώντας, ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε ότι, για να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, της 24ης Μαΐου, που να ικανοποιεί και το Ταμείο. Αλλιώς, κατά τον κ. Τόμσεν, δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να ξεκινήσει το Ταμείο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Πλέον, το ενδεχόμενο να μην μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πιο ορατό από ποτέ. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς το Ταμείο είναι ο μόνος σύμμαχος της Αθήνας, που πιέζει προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους. Από την άλλη, είναι άγνωστο πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ωστόσο ότι αυτή η «διάσταση» απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ είναι ίσως η τελευταία πίεση προς την Αθήνα πριν τη συμφωνία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By