Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Watsa: Αβεβαιότητα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης

Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει

dragasakhs

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον μεγαλομέτοχο της Eurobank Prem Watsa την Παρασκευή το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και από την πλευρά του ο κ. Watsa εξέφρασε τη θέση ότι πιστεύει στην Ελλάδα, ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και ότι διατηρεί μακροχρόνια επενδυτική θέση στη χώρα. Είπε επίσης ότι ο ο «άγνωστος Χ» της εξίσωσης είναι η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και εκεί είναι στραμμένη η προσοχή του καθώς υπάρχει αβεβαιότητα.

Ο κ. Watsa είναι επικεφαλ/ής της FAIRFAX FINANCIAL HOLDING που ελέγχει ποσοστό 8,77% της Eurobank, αλλά και ποσοστό στην εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Grivalia (πρώην Eurobank Properties) και το Praktiker.

Ο κ. Δραγασάκης, που είναι αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου στους τομείς της Οικονομικής Πολιτικής της Κυβέρνησης, την διαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους και την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είπε στους μετόχους της Eurobank ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστηματος και η αύξηση της μετοχικής αξίας των τραπεζών, στις οποίες άλλωστε το κράτος είναι μέτοχος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο κ. Watsa συμφώνησε και τόνισε ότι στόχος του είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα. H Eurobank είναι η πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ έχει περιοριστεί σε 35,4% μετά και την τελευταία αύξηση κεφαλαίου του περασμένου καλοκαιριού.

Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε προχθές ότι εφόσον γίνουν οι αλλαγές στις τράπεζες θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση, και όπου υπάρχουν ιδιωτικές μετοχές θα ληφθούν υπόψιν, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε ιδέες και προτάσεις των ιδιωτών μετόχων.

Το ΤΧΣ διαθέτει σήμερα ποσοστό 66,9% στην Τράπεζα Πειραιώς, 66,3% στην Alpha Bank, 57,2% στην Εθνική και 35,4% στην Eurobank. Το ΤΧΣ έχει επενδύσει μέχρι σήμερα περί τα 25 δισ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των 4 συστηματικών τραπεζών και άλλα 12 δισ. ευρώ για την κάλυψη ανοιγμάτων σε «κακά» στοιχεία ενεργητικού άλλων τραπεζών. Τα χρήματα που έχουν τοποθετηθεί από το ΤΧΣ προέρχονται από τα δάνεια διάσωσης που δόθηκαν στη χώρα και βαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Οι μετοχές που διαθέτει το δημόσιo δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά θα μπορούσε θεωρητικά να νομοθετηθεί η μετατροπή τους σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, αν και μέχρι σήμερα όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν κατόπιν συμφωνίας της τρόικας.

By