Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

WSJ: Ανατριχίλα από την προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη ανησυχία για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανή νίκης του κόμματος στις εκλογές

syriza

Την έντονη ανησυχία επιχειρήσεων και επενδυτών για τις οικονομικές επιπτώσεις της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα εκθέσει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η WSJ, πολλοί στην επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας ανησυχούν ότι οι νέες γενικές εκλογές θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία το «antibusiness» κόμμα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, «το οποίο θέλει να ακυρώσει το πακέτο διάσωσης της τρόικας».

Η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ «στέλνει ανατριχίλες» στους επιχειρηματίες όπως ο Θεόδωρης Σιέτης, επικεφαλής της ΕΛΤΕΧ Άνεμος. «Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να έρχονται επενδύσεις και η χώρα να κινείται με ταχύ ρυθμό προς τα εμπρός, τα πράγματα επιβραδύνονται ξανά», δήλωσε.

Ο Θ. Σιέτης είναι επικεφαλής της ενεργειακής εταιρείας που εισήχθη προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούλιο, στην πρώτη και μοναδική εισαγωγή στο χρηματιστήριο από την ημέρα που ξεκίνησε η κρίση, πριν από πέντε χρόνια.

Όπως επισημαίνει η WSJ, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, άντλησε 35 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, και το ποσό ήταν μέρος ενός φιλόδοξου προγράμματος 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αιολικών πάρκων ανά την Ελλάδα. Τώρα το σχέδιο αυτό έχει τεθεί σε αναμονή. «Υπάρχουν σειρά αποφάσεων που θα πρέπει να είχαμε λάβει μέχρι τώρα, αλλά περιμένουμε», δήλωσε ο Σιέτης.

Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση, τονίζει το δημοσίευμα. Δύο προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις που επρόκειτο να λάβουν χώρα αυτόν τον μήνα –για ένα αεροδρόμιο στην Κρήτη και το άλλο για το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας- φαίνεται τελικά ότι θα μετατεθούν για αρκετές εβδομάδες, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Άλλη μία ιδιωτικοποίηση, ενός τουριστικού ακινήτου που πουλήθηκε νωρίτερα φέτος, έχει μείνει να αναμένει την τελική έγκριση, αναφέρει επιχειρηματίας που γνωρίζει την υπόθεση. Στο μεταξύ, στελέχη του τουριστικού κλάδου προειδοποιούν ότι οι κρατήσεις για το επόμενο καλοκαίρι, που συνήθως γίνονται τον Δεκέμβριο, έχουν επίσης σταματήσει.

Οι ανησυχίες για μια επιστροφή ξανά σε οικονομική αναταραχή, ενισχύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές «ξεφορτώθηκαν» ελληνικές μετοχές και ομόλογα εν τω μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε αξία αυτό τον μήνα. Και καθώς οι τιμές των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 9%, διαγράφοντας όλα τα κέρδη των τελευταίων δύο ετών- προτού ανακάμψει ηπίως τις τελευταίες ημέρες.

Τώρα, αυτοί οι φόβοι περνάνε και στην οικονομία. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη φέτος. Το ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί 0,6% φέτος και 2,9% το 2015. Η προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αναταραχής απειλεί να ανατρέψει αυτές τις εκτιμήσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η πολιτική αβεβαιότητα «παίρνει σοβαρές διαστάσεις» και θα μπορούσε να έχει μόνιμη ζημιά στην «εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

«Υπάρχει ο κίνδυνος, η ανάπτυξη που μόλις έχει αρχίσει να επανέρχεται, να σταματήσει. Αλλά υπάρχει επίσης και ένας μεγάλος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Και οι ξένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί. Αυτόν τον μήνα, δεκάδες εκ των κορυφαίων fund managers παγκοσμίως, συγκεντρώθηκε στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης για ένα συνέδριο επενδυτικών συμφωνιών στην Ελλάδα. Υπήρχε προσφορά για τα πάντα, από distressed assets μέχρι επενδύσεις σε real estate και χαρτοφυλακίων στην ναυτιλία. Αλλά λίγοι ήταν αυτοί που ήθελαν να αγοράσουν.

Αντιθέτως, «οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής», αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος αναφερόμενος στο mood που επικράτησε στην συνάντηση. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι υπάρχει μια αίσθηση «βλέποντας και κάνοντας», και ο ίδιος αντιλαμβάνεται μια αντιστροφή του κλίματος.

«Οι άνθρωποι δεν φεύγουν, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται συμφωνίες. Πληρώνουν ακόμη δικηγόρους και μηχανικούς να ψάχνουν για projects. Αλλά δεν είναι έτοιμοι για να υπογράψουν επιταγές ακόμη», τόνισε.

By