Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

WSJ: Oι θεσμικοί επενδυτές που επέλεξαν να μείνουν εκτός του ελληνικού «πάρτι»

Οι Colm McDonagh, Martin Harvey και Mike Riddell εξηγούν τους λόγους που αποφάσισαν να μην μπουν στο «πάρτι» των ελληνικών ομολόγων

omologa456

Μπορεί το νέο ελληνικό ομόλογο να προσέλκυσε προσφορές συνολικού ύψους 20 δισεκατομμύρια ευρώ από 550 ξένα χαρτοφυλάκια, όμως, υπάρχουν και οι επαγγελματίες επενδυτές που αποφάσισαν να μην μπουν στο «πάρτι» των ελληνικών ομολόγων, γράφει η Wall Street Journal.

Colm McDonagh, επικεφαλής αναδυόμενων ομολόγων της Insight Investments:

«Αφήσαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο deal, καθώς δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε αυτά τα επίπεδα. Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι η απόδοση μας αποζημιώνει επαρκώς σε σχέση με την πιστωτική ποιότητα».

Martin Harvey, διαχειριστής ομολόγων της Threadneedle Investments:

«Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε τη δίκαιη τιμή των ελληνικών ομολόγων, με δεδομένη την ειδική φύση της συγκεκριμένης αγοράς. Δεν υπάρχει καμπύλη έως τα 10 έτη και η πιστοληπτική αξιολόγηση είναι εξαιρετικά χαμηλή. Εάν η βελτιούμενη φύση και οι ισχυρές επιδόσεις των άλλων χωρών του μνημονίου χρησιμοποιηθεί ως βάση αναφοράς, τότε οι αποδόσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να συρρικνώνονται, καθώς οι συνθήκες θα ομαλοποιούνται. Για τα πιο ευέλικτα χαρτοφυλάκια, αυτή ίσως είναι μια ελκυστική προοπτική. Όμως, η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση και τα αμφίβολα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη θα αποτρέψουν τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια από το να εμπλακούν».

Mike Riddell, διαχειριστής κεφαλαίων της M&G Investments:

«Κάποιοι θα θεωρήσουν την έκδοση 5ετούς ομολόγου από την Ελλάδα με απόδοση κάτω του 5% σαν το τέλος της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Άλλοι θα συμφωνήσουν ότι η συμπεριφορά της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει έναν κολοσσιαίο ηθικό κίνδυνο, όπου η υπόσχεση της φαινομενικά άπειρης ρευστότητας και η αντίληψη πως σχεδόν κανείς δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει, έχει σπρώξει τους επενδυτές να αγνοήσουν τους κινδύνους στο κυνήγι των αποδόσεων.

Εκείνοι που αγοράζουν τη νέα έκδοση της Ελλάδας θα επισημάνουν, χωρίς αμφιβολία, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας σαν ένα σημαντικό λόγο, αλλά παρότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ προβλέπει το ελληνικό χρέος πάνω από το 170% του ΑΕΠ, στα τέλη του 2015, και αυτό στηρίζεται σε εκτιμήσεις για την ανάπτυξη που μοιάζουν σχετικά ηρωικές. Η ρευστότητα δεν υποκαθιστά τη φερεγγυότητα και δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι φερέγγυα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι εύκολο να αποφύγει κανείς τη νέα έκδοση».

Bryan Carter, επικεφαλής διαχειριστής αναδυόμενων ομολόγων της Acadian Asset Management:

«Το κοιτάξαμε, αλλά η απόδοση διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που θεωρούσαμε λογικά, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο του ρίσκου. Πρέπει κανείς να κοιτάζει τις συγκρίσιμες καταστάσεις. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι junk, αλλά και το ότι η Ελλάδα ανήκει σε μια σχετικά μικρή ομάδα χωρών για τις οποίες ο έντονος κίνδυνος του default αποτελεί αυτή τη στιγμή ανησυχία. Οι επενδυτές βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλη την περιφέρεια και έχουν σταματήσει να διαφοροποιούν ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, ή ανάμεσα στην Ισπανία και την Ελλάδα. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις οικονομικές προοπτικές, την ανάκαμψη και τη διατηρησιμότητά της. Η εκτίμησή μου είναι ότι πολλοί επενδυτές έχουν εξαντλήσει τα κέρδη τους στην Ισπανία και την Πορτογαλία και κοιτάζουν να μετακινηθούν σε κάτι με υψηλότερες αποδόσεις».

Gary Jenkins, αναλυτής ομολόγων της LNG Capital:

«Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού χρέους είναι προς τους Ευρωπαίους εταίρους και κανείς θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι οι απίστευτα γενναιόδωροι όροι του πολύ χαμηλού επιτοκίου και της πολύ μακρινής ωρίμανσης αντανακλούν την άποψη ότι το χρέος εξακολουθεί να μοιάζει μη βιώσιμο και ότι οι όροι είναι ενδεικτικοί μίας κατάστασης που θα λυθεί μόνο με την περαιτέρω αναδιάρθρωση χρέους, σε κάποιο στάδιο. Το όποιο τέτοιο γεγονός, όμως, είναι κατά πάσα πιθανότητα χρόνια μακριά και επομένως το πιθανότερο αποτέλεσμα αυτής της νέας ομολογιακής έκδοσης είναι ότι θα αποπληρωθεί πολύ πριν (οι ξένοι πιστωτές) εξετάσουν ποια δράση να αναλάβουν για τα δάνειά τους».

Πηγή: newsmoney.gr

By