Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

WSJ: «Ο Τσίπρας έχει ελάχιστες ημέρες για να γλιτώσει τη χώρα από το γκρεμό»

Η στρατηγική του Τσίπρα να αλλάξει τους όρους της νομισματικής ένωσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αναφέρει η εφημερίδα

wall-street-journal

O Aλέξης Τσίπρας ρισκάρει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή και έχει ελάχιστες μέρες για να γλιτώσει τη χώρα από τον γκρεμό, τονίζει ο Simon Nixon της Wall Street Journal. Όπως σημειώνει με την πτώση στα φορολογικά έσοδα η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χωρίς χρήματα. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε καθώς η ίδια δεν επιτρέπει πρόσβαση στα στοιχεία για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μάλιστα υπογραμμίζει πως κάποιοι υποπτεύονται ότι ούτε ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει ακριβή εικόνα. Η αξιοπιστία του στους κύκλους της ευρωζώνης έχει όμως πληγεί τόσο πολύ, γράφει ο αρθρογράφος, που σχεδόν κανείς δεν πιστεύει αυτά που λέει. Η λίστα που στάλθηκε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών σε συνέχεια της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει σε πολλούς θυμηδία.

Η πιο χαρακτηριστική πρόταση της λίστας ήταν να χρησιμοποιηθούν τουρίστες ως «μυστικοί πράκτορες» για την ανακάλυψη απάτης στον ΦΠΑ. Κι αυτό από μια ελληνική κυβέρνηση που ετοιμαζόταν τρία χρόνια για να αναλάβει την εξουσία με άμεση προτεραιότητα να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή από τους ολιγάρχες. Η λίστα αντικατοπτρίζει μια κυβέρνηση έξω από τα νερά της και χωρίς ιδέες, υπογραμμίζει.

«Έτσι, καθώς το χρονόμετρο μετρά αντίστροφα για πιθανή ελληνική χρεοκοπία, η Αθήνα βασίζεται στο ότι είτε η ΕΚΤ είτε το Eurogroup στο τέλος θα υποχωρήσει», υπογραμμίζει. Η στρατηγική του Τσίπρα να αλλάξει τους όρους της νομισματικής ένωσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει, εκτιμά ο Nixon.

Πάντως, προσθέτει ο Nixon, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές συνέπειες στην Ευρώπη από πιθανή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Κανείς δε θέλει να δει μια ολοκληρωτική ανθρωπιστική κρίση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται τεράστιες προκλήσεις και γι” αυτό ηγετικοί κύκλοι της ευρωζώνης εμμένουν στην ελπίδα ότι η Αθήνα θα σεβαστεί τελικά τους κανόνες της ευρωζώνης και θα παραμείνει στη νομισματική ένωση.

Όμως η απόφαση αυτή δεν είναι στα χέρια τους. Αν η Ελλάδα πρόκειται να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να συμβεί ένα από τα δύο: ή ο κ. Τρίπρας θα πρέπει να αποκηρύξει πολλές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ή η Ελλάδα να αποκηρύξει τον κ. Τσίπρα.

Αυτή τη στιγμή, κανένα από τα δύο δε φαίνεται πιθανό…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By