Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

WSJ: Σε κίνδυνο η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Βερολίνο και Παρίσι πιέζουν την Ελλάδα να αναλάβει τις υποχρεώσεις της

EU-GREECE-EUROZONE-FINANCE-FEATURE

Δημοσίευμα της Wall Street Journal εκτιμά ότι «Βερολίνο και Παρίσι πιέζουν την Ελλάδα να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, προειδοποιώντας την ότι τίθεται σε κίνδυνο η θέση της στην ευρωζώνη».

Όπως σημειώνεται, «με τις επικείμενες εκλογές στο τέλος αυτού του μήνα και με το ενδεχόμενο νίκης του ριζοσπαστικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν εκβιασμό για να προσφέρει παραχωρήσεις για το ελληνικό χρέος ή ακόμα και αλλαγές των όρων του διεθνούς προγράμματος διάσωσης. Η σκληρή ρητορική τους αντανακλά το γεγονός πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να βυθιστεί σε μια υπαρξιακή κρίση παρόμοια με αυτή του 2010, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να διασώσει την Ελλάδα και αργότερα άλλες χώρες. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από υψηλή μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και διαβουλεύσεις για το πώς και εάν θα έπρεπε να βοηθήσουν τις χώρες που αγωνιζόντουσαν».

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «το σενάριο μιας νέας κρίσης συμπίπτει χρονικά και μια δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, με μία μέτρια ανάπτυξη και με την άνοδο των αντικαθεστωτικών κομμάτων, που αποτελούν πρόκληση για τις κυβερνήσεις πολλών χωρών. Από τότε που ξέσπασε η κρίση για πρώτη φορά, οι κυβερνήσεις έχουν εξοπλίσει την ευρωζώνη με μόνιμα κεφάλαια διάσωσης και ένα μηχανισμό για την πρόληψη χρεοκοπημένων τραπεζών. Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση τυχόν ευρέων ρευστοποιήσεων ομολόγων μείωσε, επίσης, τη δυνατότητα μιας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα, να διαλύσει την νομισματική ένωση. Σε χαμηλό εννέα ετών υποχώρησε το ευρώ, αγγίζοντας το 1,1861 του δολαρίου νωρίς τη Δευτέρα, ενώ οι ελληνικές αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, έφθασαν στο 9,5%. Εντούτοις, η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν επηρέασε το δημόσιο χρέος άλλων χωρών, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για μια νίκη του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, την 25η Ιανουαρίου. Τα σχόλια των Ολάντ και Γκάμπριελ, καθώς επίσης και άλλων πολιτικών την Δευτέρα αντανακλούσαν μια προσπάθεια πίεσης προς την Ελλάδα να μην παρεκκλίνει από την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των περικοπών δαπανών, προσπαθώντας, παράλληλα, να καθησυχάσουν τις αγορές, διαμηνύοντας ότι η ΕΕ είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε μια πιθανή ελληνική έξοδο από το ενιαίο νόμισμα».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «πολλές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις από την άνοδο των αντικαθεστωτικών κομμάτων στην Ευρώπη: στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, ακόμη και στη Γερμανία, όπου το ευρωσκεπτικιστικό, αντι-μεταναστατευτικό κόμμα κατέχει το 6%, σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις».

By