Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

WSJ: Το Plan B για την Ουκρανία που δεν θα μπορέσει να αποφύγει ο Πούτιν

Η σθεναρή αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων ανατρέπει τα αρχικά σχέδια του Ρώσου προέδρου – Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματά του και ο «γρίφος» του Κιέβου – Ώρα μηδέν για την Μαριούπολη

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια γρήγορη νίκη στην Ουκρανία, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι «βλέπουν» το Κρεμλίνο στρέφεται σε μια νέα στρατηγική προκειμένου να εξασφαλίσει τους βασικούς του εδαφικούς στόχους.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, επιδιώκει να αναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να συμφωνήσει για ένα ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία.

Απώτερος στόχος της Μόσχας είναι να παράσχει μια «χερσαία γέφυρα» μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, καθώς και να επεκτείνει τον έλεγχό της στην περιοχή στο Ντονμπάς.

Το αρχικό σχέδιο του Ρώσου προέδρου
Ερμηνεύοντας τους στόχους του Κρεμλίνου, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι σύμμαχοί τους πίστευαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος επεδίωκε την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσα σε λίγες μόνο ημέρες και στη συνέχεια την αντικατάσταση της κυβέρνησης Βολοντίμιρ Ζελένσκι με καθεστώς φιλικό προς τη Μόσχα.

Ωστόσο, τα γεγονότα ανέτρεψαν τα αρχικά σχέδια του Ρώσου προέδρου. Τα ρωσικά στρατεύματα δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τα αρχικά τους σχέδια και οι μάχες συνεχίζονται για πάνω από τρεις εβδομάδες.

Αλλαγή τακτικής

Ο Πούτιν θα εντείνει τις στρατιωτική πίεση, συνεχίζοντας το σφυροκόπημα των ουκρανικών πόλεων, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσει τον κ. Ζελένσκι να εγκαταλείψει τις ελπίδες του να ενταχθεί στη Δύση και θα τον οδηγήσει σε συμφωνία. Σε περίπτωση που απορριφθούν τα αιτήματα Πούτιν , αναμένεται να προσπαθήσει να διατηρήσει όλο το έδαφος που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του και να πολεμήσει, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. «Με βάση τις εκτιμήσεις μας, φαίνεται ότι επιστρέφει σε τακτικές πολιορκίας», είπε ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η αξιολόγηση του «Σχεδίου Β» του Πούτιν, όπως το αποκάλεσε ένας από τους αξιωματούχους, συνοδεύεται από μια σειρά από σημαντικές επιφυλάξεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ο κ. Πούτιν μπορεί να επεκτείνει τους πολεμικούς του στόχους, εάν ο στρατός του αρχίσει να μεγαλύτερες πολεμικές επιτυχίες.

Τι θα κάνει με το Κίεβο

Ανοιχτό ερώτημα παραμένει το καθεστώς της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Δεδομένης της σθεναρής αντίστασης της Ουκρανίας, δεν είναι σαφές εάν ο ρωσικός στρατός μπορέσει να συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα για να περικυκλώσει και να καταλάβει το Κίεβο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η ερμηνεία της στρατηγικής του κ. Πούτιν δεν είναι η επίσημη αξιολόγηση της κοινότητας πληροφοριών, αλλά η άποψη ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By