Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Ξανάρχισαν στο Μινσκ οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου- ανταρτών

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο είπε από την πλευρά του ότι σήμερα θα συζητηθεί το θέμα της ανταλλαγής των αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών

 

ukraine-minsk

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών για το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας ξανάρχισαν σήμερα στο Μινσκ, μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες διακοπής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας Ντμίτρι Μιρόντσικ.

Οι συνομιλίες αυτές για τον οριστικό τερματισμό των συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους τους τελευταίους οκτώ μήνες ξεκίνησαν γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), κεκλεισμένων των θυρών. Οι συνομιλίες διεξάγονται στην παλαιά κατοικία του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στο κέντρο του Μινσκ.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στο Μινσκ βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Κίεβο Μιχαήλ Ζουράμποφ, η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Χάιντι Ταλιαβίνι καθώς και εκπρόσωποι των αυτονομιστών ανταρτών, μεταξύ των οποίων και ο Αντρέι Πουσίλιν της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για διπλωματικά θέματα, Βαλέρι Τσάλι, είχε δηλώσει ότι «δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα» από σήμερα. Οι συνομιλίες, συνέχισε, θα ξεκινήσουν σήμερα «για να δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα το βράδυ της Παρασκευής».

Ο Τσάλι δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο οι πολιτικές διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν με τη συμμετοχή της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο είπε από την πλευρά του ότι σήμερα θα συζητηθεί το θέμα της ανταλλαγής των αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκτός από την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου —θέματα στα οποία και οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν— οι αντάρτες ζητούν επίσης να ξαναρχίσει από το Κίεβο η χρηματοδότηση των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους (διακόπηκε στα μέσα Νοεμβρίου) αλλά και να χορηγηθεί «ειδικό καθεστώς» στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, όπως προβλεπόταν από τις συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο. Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες παραβίασαν αυτές τις συμφωνίες όταν, στις αρχές, Νοεμβρίου, οργάνωσαν εκλογές στις περιοχές τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By