Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ξεκινά στο «Αττικόν» η χορήγηση του εισπνεόμενου ισραηλινού φαρμάκου για την Covid -19

Ξεκινά η κλινική μελέτη που θα δώσει πρόσβαση στους Έλληνες ασθενείς στο πρωτοποριακό εισπνεόμενο φάρμακο EXO-CD24 για τη θεραπεία της λοίμωξης Covid-19, καθώς ο καθηγητής Νταντίρ Αρμπέρ από το Ισραήλ που ανέπτυξε το σκεύασμα, είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση στο «Αττικόν» με τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κκ. Σωτήρη Τσιόδρα και Δημήτρη Μπούμπα και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Την προσεχή εβδομάδα ολοκληρώνεται η έγκριση του φακέλου της μελέτης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εκπόνησης της μελέτης του σκευάσματος στην χώρα μας είναι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Από το «Αττικόν» θα ξεκινήσει και η ένταξη των πρώτων ασθενών στο θεραπευτικό πρωτόκολλο και σε δεύτερο χρόνο προβλέπεται η ένταξη ασθενών και από άλλα κομβικά νοσοκομεία πλην του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ελληνικής κλινικής μελέτης, το EXO-CD24 αναμένεται χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ενδιάμεσης βαρύτητας λοίμωξη Covid-19.

Μικρή κλινική μελέτη φάσης 1 που έγινε στο Ισραήλ από τον πρωτοπόρο για τις αντικαρκινικές του θεραπείες καθηγητή Νταντίρ Αρμπέρ έδειξε ότι EXO-CD24 επιταχύνει την ανάρρωση από την Covic-19.

Συγκεκριμένα, το Δρ. Αρμπέρ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο «Ιτσίλοβ» του Τελ Αβίβ χορήγησαν σε 30 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη covid-19, το EXO-CD24 για πέντε διαδοχικές ημέρες σε εισπνεόμενη μορφή, μια φορά την ημέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι 29 να πάρουν εξιτήριο εντός 3-5 ημερών από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ο 30ος ασθενής χρειάστηκε λίγες ημέρες παραπάνω για να αναρρώσει.

Το ΕΧΟ-CD24, που δρα απευθείας στους πνεύμονες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Η καταιγίδα κυτταροκινών θεωρείται υπεύθυνη για τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσιάζουν πολλοί ασθενείς με Covid-19 και καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους.

Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώµατα, δηλαδή μικροσκοπικούς «σάκους» που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά το EXO-CD24 είχε αναπτυχθεί από τον Δρ. Ναντίρ Αρμπέρ ως θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών. Ο κομβικός ρόλος της πρωτεΐνης CD24 σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και τα τραύματα, έκανε τον καθηγητή να σκεφτεί τη χρήση της και έναντι της Covid-19.

By