Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Ξεκινούν οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες

Την Πέμπτη θα βρίσκονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

ellada-europi

Στην Αθήνα έρχονται  αύριο τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενώ οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν σήμερα στις 15:00 στο «ουδέτερο έδαφος» των Βρυξελλών.

Κατά την αυριανή τους επίσκεψη, τα τεχνικά κλιμάκια  θα εγκατασταθούν σε πρώτη φάση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου θα μελετήσουν το κόστος των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της κυβέρνησης ενώ θα διερευνήσουν το ύψος του δημοσιονικού κενού για το 2015. Επαφές θα έχουν και με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ερωτηθείς σχετικά,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας δήλωσε μέσω του Real Fm: «Θα έρθουν κάποιοι τμηματάρχες ή διευθυντές, που θα δουν τους ομολόγους τους και θα κάνουν την τεχνική δουλειά. Αυτά προβλέπονται στη συνθήκη του Μάαστριχτ. Έτσι θα εξελιχτούν τα πράγματα».

Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ότι τα κλιμάκια «των θεσμών» που θα έρθουν στην Αθήνα θα είναι χαμηλόβαθμα.

«Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική με τους θεσμούς, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία» τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

«Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους» διευκρινίζουν.

Στις Βρυξέλλες η ομάδα Βαρουφάκη

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται αντιπροσωπεία συνεργατών του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και θα συναντηθεί με ξένους τεχνοκράτες των τριών θεσμών, εξέλιξη που θα σημάνει την αρχή για την τεχνική εξειδίκευση και τελική διαμόρφωση του πλήρους πακέτου δεσμεύσεων για όλα τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να εφαρμόσει, στο πλαίσιο της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Την ομάδα Βαρουφάκη συγκροτούν ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης (ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα), η σύμβουλος του κυρίου Βαρουφάκη Έλενα Παναρίτη, ο συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κυρίου Δραγασάκη, Γιάννης Μάργαρης, αλλά και η Γενική Διευθύντρια Προϋπολογισμού και Θησαυροφυλακείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κυρία Σταυρούλα Μηλιάκου.Από την πλευρά των δανειστών θα εκπροσωπούνται όλοι οι θεσμοί, ενώ παρόντα θα είναι και στελέχη του ESM.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Γαλλία ο κ. Σαπέν τον ενημέρωσε για το περιοχόμενο της συνάντησης που είχε ο ίδιος με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By