Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Ξενοδόχοι: «Καταστροφική» για τον τουρισμό ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ

«Το σκεπτικό και η σκοπιμότητα αυτού του μέτρου δεν αντέχει σε καμία κοινά αποδεκτά λογική»

© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Την έντονη δυσαρέσκεια και την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη αύξηση, από το 6,5% στο 13%, του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής εκφράζουν οι ξενοδόχοι, υποστηρίζοντας πως «το σκεπτικό και η σκοπιμότητα αυτού του μέτρου δεν αντέχει σε καμία κοινά αποδεκτά λογική».

Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του τουριστικού τομέα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Α. Ρέτσος, επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις σε βάθος 12 και 24 μηνών θα είναι καταστροφικές, όχι μόνο για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για την εθνική οικονομία και για όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα που επηρεάζονται από την τουριστική δραστηριότητα.

Ο κ. Ρέτσος προειδοποιεί επίσης ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αιφνίδια το μέσο πακέτο για την Ελλάδα κατά 5%, την περίοδο ακριβώς που ξεκινά ο κύριος όγκος κρατήσεων και ενώ οι τιμές με τους tour operators έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια από το καλοκαίρι. Προκαλείται, έτσι, «ένα βαρύ πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, στην πιο κρίσιμη περίοδο, ενώ ακυρώνονται και οι ελπίδες ανάκαμψης του εσωτερικού τουρισμού, που είχαν αναπτερωθεί φέτος».

Η ΠΟΞ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη βάναυση, όπως υποστηρίζει ανακοπή της δυναμικής πορείας του πλέον ελπιδοφόρου τομέα της οικονομίας και να προλάβει τη ζημιά που, μακροπρόθεσμα, θα κληθεί εκ νέου να πληρώσει πολλαπλάσια η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

By