Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Ξένος Τύπος: «Ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα»

Για εντυπωσιακή νίκη του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που τον παρουσιάζουν ως θριαμβευτή ενώ στέκονται και στα υψηλά ποσοστά αποχής

efimerides2

Το αποτέλεσμα των εκλογών σηματοδοτεί μια πιθανή παύση των αναταράξεων, σχολιάζει η Wall Street Journal, που σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην πρωθυπουργία μετά από μια ηχηρή νίκη στις εκλογές, αυτή τη φορά με εντολή να υλοποιήσει τα σκληρά εκείνα μέτρα λιτότητας που την προηγούμενη φορά εξελέγη για να μην υλοποιήσει.

Για νέα μεγάλη νίκη του Τσίπρα στην Ελλάδα, καθώς οι ψηφοφόροι αγνόησαν την ευρω-αναμέτρηση, κάνει λόγο το Bloomberg, ενώ η Washington Post μιλά για «εμφατική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», με το κόμμα να κερδίζει «μια ακόμα ευκαιρία».

Ο «ακτινοβόλος Τσίπρας» σχηματίζει κυβέρνηση, προειδοποιεί όμως για τις δυσκολίες, αναφέρουν οι Financial Times, ενώ το BBC λέει πως ο Τσίπρας «αθωώθηκε» από την εκλογική νίκη.

«Ελλάδα: πλατιά νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα» ήταν ο τίτλος που κυριάρχησε σε όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, από χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τα tweets που αφορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα, μια φωτογραφία με ένα θαλασσοπούλι με ολάνοιχτα φτερά και τη φράση «το καράβι στο λιμάνι θα φανεί…θαλασσινό πουλί στα όνειρά μας» αναπαράχθηκε σε ορισμένες γαλλικές ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις.

«Λε Μοντ»: «Ο Τσίπρας νικητής των εκλογών για τρίτη φορά στο ίδιο έτος»Οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν κράτησαν οργή κατά του Αλέξη Τσίπρα, που παρά το ξεκάθαρο «όχι» στο δημοψήφισμα προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές, επισημαίνει σε ένα αρχικό δημοσίευμα η «Μοντ».

Με τη ροή των εξελίξεων, νέο δημοσίευμα υπογραμμίζει τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού με τον Πάνο Καμένο και δημοσιεύει τη φωτογραφία των δύο ανδρών με λεζάντα: «Θα συνεχίσουμε μαζί».

«Ο Τσίπρας πέτυχε το στοίχημά του, παρ” ολα αυτά, το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής πλέον του 40% σε μια χώρα που η ψηφοφορία θεωρείται υποχρεωτική, είναι μια σαφής προειδοποίηση για τη νέα κυβέρνηση» υπογραμμίζει η Μοντ.

«Λιμπερασιόν»: «Ελλάδα, ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημά του, πετυχαίνοντας το ίδιο σχεδόν ποσοστό με αυτό του Ιανουαρίου. (… )

Προφανώς οι Έλληνες συνεχίζουν να τον θεωρούν τον πιο κατάλληλο για να αντισταθεί στους πιστωτές, οι οποίοι θα πρέπει να μελετήσουν το μάθημα που απορρέει από τις εκλογές της Κυριακής» υπογραμμίζει η Λιμπερασιόν.

«Ουμανιτέ»: «Ξεκάθαρος νικητής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας» τιτλοφορεί η κομμουνιστική εφημερίδα για να υπογραμμίσει σε άλλο δημοσίευμα: «Παρά τις αντιξοότητες, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερά».

Η Ουμανιτέ μιλάει επίσης για τον ρόλο που έπαιξαν τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. «Παιγνίδι σφαγής Τσίπρα από τα ιδιωτικά μίντια. Με παραπληροφόρηση και χειραγώγηση, τα βασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν συντονισθεί για να ρίξουν τον ηγέτη της αριστεράς» υπογραμμίζει.

«Λα Τριμπίν»: Η οικονομική εφημερίδα μιλάει επίσης για «το στοίχημα που κέρδισε ο Τσίπρας» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι την Κυριακή δύο είναι οι χαμένοι: η Λαϊκή Ενότητα που τελικά δεν μπαίνει στη Βουλή και το Ποτάμι.

Επισημαίνει ότι το Ποτάμι, που είχε απροκάλυπτα υποστηριχθεί από τους πιστωτές, χάνει τελικά σχεδόν δυο μονάδες από τα ποσοστά του Ιανουαρίου (…).

Οι εκλογές αυτές είναι τελικά «ένα χαστούκι για τους πιστωτές» εκτιμά ο συντάκτης Ρομαρίκ Γκοντέν, διότι δεν έκρυψαν και σε αυτήν την εκστρατεία, ότι προτιμούσαν «έναν πλατύ συνασπισμό» ή μια λύση στο κέντρο.

«Φιγκαρό»: «O Τσίπρας κέρδισε το τολμηρό εκλογικό του στοίχημα» ο τίτλος της εφημερίδας. «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κέρδισε μια τετραετή θητεία για να βγάλει την Ελλάδα από τις δυσκολίες που την περιμένουν.

Θα συνεχίσει να κυβερνά με τους ίδιους συμμάχους» προσθέτει. Σε άλλο δημοσίευμα η Φιγκαρό μιλάει για τις «ατέρμονες μεταμορφώσεις του παίκτη» ήτοι του Αλέξη Τσίπρα, από το δημοψήφισμα και μετά. Αναρωτιέται «τι πρόκειται να κάνει με τη νέα του νίκη».

Η δωρεάν κυκλοφορίας «Metronews» επικεντρώνεται στις δηλώσεις Ολάντ και στο έμμεσο μήνυμα που έστειλε στη γαλλική αριστερά: «Μετα τη νίκη του Τσίπρα, ο Ολάντ προειδοποιεί την αριστερά της (γαλλικής) αριστεράς».

«Ο Γάλλος πρόεδρος, επωφελήθηκε για να στείλει την Κυριακή ένα μήνυμα στην αριστερά της δικής του πλειοψηφίας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Εξηγεί ότι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Φρανσουά Ολάντ είναι ότι «η σκληρή γραμμή μέρους της γαλλικής αριστεράς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», και ότι «ο ρεαλισμός είναι το μέλλον για την ευρωπαϊκή αριστερά».

Γερμανικός Τύπος: «Εντυπωσιακά καθαρή νίκη Τσίπρα»

Την νέα νίκη Τσίπρα, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, επιχειρούν να ερμηνεύσουν ανταποκριτές και αρθρογράφοι του γερμανικού τύπου. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, επικεντρώνουν στην ευθύνη που αναλαμβάνει τώρα με την συγκατάθεση του ελληνικού λαού για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και στην υλοποίηση του τρίτου προγράμματος.

«Τρίβουν τα μάτια τους πολλοί παρατηρητές», περιγράφει την εντυπωσιακή επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ο ανταποκριτής του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου. «Οι δημοσκόποι προέβλεπαν μάχη στήθος με στήθος με τον Ευάγελλο Μεϊμαράκη και τι συνέβη τελικά; Μια εντυπωσιακά καθαρή νίκη για τον Τσίπρα. Εκτός αυτού ο Τσίπρας οδήγησε την πρώην αριστερά πτέρυγα του κόμματός του στην ασημαντότητα (…) Επιτυχία για τον Τσίπρα παρά τα capital controls, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, παρά τη διαίρεση του κόμματός του».

Η Mannheimer Morgen παρατηρεί: «Ο Αλέξη Τσίπρας, ο αγωνιστής για μια υπερήφανη και ανεξάρτητη Ελλάδα, έγινε ένας πολιτικός που αθέτησε τις υποσχέσεις του, όπως πολλοί άλλοι πριν από αυτόν. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι είναι μεταρρυθμιστής και να κάνει αυτό για το οποίο δεν εξελέγη: να αναμορφώσει τη χώρα και τη διοίκηση και να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εάν ο νέος πρωθυπουργός βάλει στη γωνία την ιδεολογία του και σχηματίσει ευρύ συνασπισμό. Τόσο ευρύ όχι μόνο για να ζητήσει πολλά από τους Έλληνες, αλλά να κάνει την ελπίδα να επιστρέψει».

Η Badische Zeitung θεωρεί ότι ο εξοστρακισμός της ριζοσπαστικής συνιστώσας θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα. «Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία, από την αριστερά πλευρά του πολιτικού χώρου να κινηθεί προς το κέντρο και να γίνει ένα λαϊκό κόμμα διαμαρτυρίας. Επειδή ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναδιοργάνωση καλό θα ήταν ο Τσίπρας να σχηματίσει ευρύ συνασπισμό. Κι αυτό να γίνει σύντομα. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει κι άλλους νόμους για μεταρρυθμίσεις».

Μια άλλη προσέγγιση κάνει η Hessische Niedersächsische Allgemeine. «Το ότι όλως εξαιρέτως ο Τσίπρας βγήκε πρώτος μπορεί να οφείλεται στην απελπισμένη θέση πολλών Ελλήνων, που βλέπουν στον Τσίπρα, κάποιον σαν τον Ρόμπιν Χουντ, έναν αγωνιστή για τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Αλλά σε αναφορά με το βουνό των προβλημάτων χρειάζεται να γίνει Ηρακλής. Υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν τα καταφέρει. Αλλά και διαφορετική να ήταν η έκβαση των εκλογών, δεν θα προκαλούσε αισιοδοξία. Διότι όλα τα ελληνικά κόμματα είναι λίγο έως πολύ συνυπεύθυνα για την κατάσταση του πολιτικού συστήματος. Και φαίνονται ανίκανα να λύσουν τα προβλήματα γιατί είναι μέρος των προβλημάτων».

Κατά την άποψη του σχολιαστή της Pforzheimer Zeitung οι εκλογές κατέδειξαν το εξής: «οι ακραιφνείς αριστεροί, που διασπάστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο πλέον, οι Έλληνες επιβεβαίωσαν χωρίς να το πολυθέλουν την μεταρρυθμιστική πολιτική του Τσίπρα. Παράλληλα οι εκλογές ανέδειξαν την έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική με τη συμμετοχή κάτω του 60% (…) Μπορεί ο Τσίπρας να λάμπει, αλλά η Ελλάδα έχει σκληρό δρόμο μπροστά της με άγνωστη έκβαση».

(Visited 1 times, 1 visits today)