Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Ξεπέρασαν τις 5.000 τα θύματα των τζιχαντιστών τον Νοέμβριο

Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στο Ιράκ, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και τη Συρία

jihads-islamicmilitant

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τζιχαντιστές μέσα στο Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από κοινού από το BBC World Service και το κέντρο έρευνας για τη ριζοσπαστικοποίηση του Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου (ICRS).

Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στο Ιράκ, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και τη Συρία γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί απόδειξη ότι οι τζιχαντιστές είναι «πιο ισχυροί από ποτέ».

Συνολικά καταγράφηκαν 664 επιθέσεις από 16 διαφορετικές ομάδες τζιχαντιστών που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ή θεωρήθηκαν υπεύθυνες αν και το 60% δεν έχει καμία σχέση με την αλ Κάιντα.

Σχεδόν οι μισές επιθέσεις, το 44%, ήταν έργο του Ισλαμικού Κράτους που δρα κυρίως στη Συρία και το Ιράκ. Η οργάνωση αυτή ευθύνεται για 2.206 θανάτους σε 308 επιθέσεις.

Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία είναι στη δεύτερη θέση της φρικιαστικής λίστας με 801 νεκρούς σε 30 επιθέσεις.

Οι αριθμοί αυτοί είναι «εκπληκτικοί αν σκεφτεί κανείς ότι πριν τρία χρόνια ο δυτικός κόσμος είχε πει έχει τελειώσει. Η αλ Κάιντα βρίσκεται σε παρακμή, είναι νεκρή, την έχουμε κερδίσει στρατηγικά”», σχολίασε ο Πέτερ Νόιμαν, ερευνητής του Κινγκς Κόλετζ.

«Όλος ο κόσμος πίστευε ότι η Αραβική Άνοιξη θα φέρει την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τώρα έχουμε ένα τζιχαντιστικό κίνημα σε μέρη του κόσμου όπου δεν μπορούσαμε ποτέ να σκεφτούμε ότι θα εμφανιζόταν» τέτοιο, πρόσθεσε ο Νόιμαν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By