Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ξεσηκώθηκαν οι φτωχοί στην Τυνησία: 600 συλλήψεις από τον Στρατό

Στην Τυνησία σκληρές συγκρούσεις ξέσπασαν σε υποβαθμισμένες περιοχές που πλήττονται σκληρά από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, με την πανδημία να έχει εμποδίσει μια έναρξη της ανάκαμψης. Διχασμένη η πολιτική τάξη έχει παραλύσει.

Στην Τυνησία τουλάχιστον 600 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από μια τρίτη νύχτα ταραχών σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Επεισόδια ξέσπασαν την επομένη της 10ης επετείου από την πτώση του προέδρου Ζιν Ελ Αμπίντιν Μπεν Άλι και του αστυνομικού καθεστώτος του στις 14 Ιανουαρίου 2011.

Η επέτειος αυτή «χάθηκε» μέσα στο τετραήμερο γενικό lockdown που ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή (17.01.2021), στην προσπάθεια να ανακοπεί μια έξαρση μολύνσεων του κορονοϊού που συνοδεύτηκε από απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 16:00.

Αυτό δεν απέτρεψε τις συμπλοκές, οι ακριβείς αιτίες των οποίων δεν είναι γνωστές αλλά σημειώνονται σε ένα πλαίσιο πολιτικής αστάθειας και επιδείνωσης της κοινωνικής κατάστασης στην Τυνησία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χαλέντ Χαγιούνι έκανε λόγο για 632 συλλήψεις, ομάδες ατόμων από 15 έως 25 ετών, που έκαψαν «λάστιχα αυτοκινήτων και κάδους απορριμμάτων προκειμένου να εμποδίσουν τις κινήσεις των δυνάμεων ασφαλείας».

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν σε υποβαθμισμένες περιοχές που πλήττονται σκληρά από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, με την πανδημία να έχει εμποδίσει μια έναρξη της ανάκαμψης ενώ η διχασμένη πολιτική τάξη έχει παραλύσει.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις κινήσεις διεκδίκησης που διασφαλίζονται από τον νόμο και το Σύνταγμα», εκτίμησε ο Χαγιούνι. «Οι διεκδικήσεις εκτυλίσσονται κανονικά την ημέρα (…) και χωρίς εγκληματικές ενέργειες», πρόσθεσε σε συνέντευξη στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique, κάνοντας λόγο για δύο τραυματίες μεταξύ των δυνάμεων της τάξης.

Η αστυνομία, που ανέπτυξε πολυπληθείς δυνάμεις σε δεκάδες δήμους, μεταξύ των οποίων μια μεγάλη λαϊκή συνοικία της Ετανταμέν στην περιφέρεια της Τύνιδας, τέθηκε στο στόχαστρο διαδηλωτών συχνά νέων.

Σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν επίσης λεηλασίες.

Ο στρατός ανέπτυξε ενισχύσεις στις περιοχές Μπιζέρτε (βόρεια), Σους (ανατολικά), Κασερίν και Σιλάνα (κέντρο-δυτικά) προκειμένου να προστατεύσει δημόσια κτίρια, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Μοχάμεντ Ζίκρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By