Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Yeni Safak: Η Τουρκία σχεδιάζει εγκατάσταση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα

Ναυτική βάση σε λιμάνι στα κατεχόμενα για την παράνομη δραστηριότητα των γεωτρύπανών της, αλλά και για ανεφοδιασμό του στόλου της σχεδιάζει να δημιουργήσει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “οι πρώτες επαφές ξεκίνησαν τον προηγούμενο χρόνο για ναυτική βάση στο νησί. Μια ομάδα από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων πήγε στην ΤΔΒΚ για το σκοπό αυτό και είχε τις πρώτες συναντήσεις”.

Η Yeni Safak αναφέρει ότι η Τουρκία μελετά δύο επιλογές για την εγκαθίδρυση της ναυτικής βάσης. Είτε στην Αμμόχωστο (Gazimağusta), είτε στο Τρίκωμο (Iskele).

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι ανάγκες για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στην ανατολική Μεσόγειο. Η αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή, ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει την Τουρκία σε νέες αναζητήσεις», σχολιάζει η Yeni Safak.

Κατά το δημοσίευμα ήδη πραγματοποιήθηκε μελέτη τοποθεσίας για ένα λιμάνι όπου τα πολεμικά πλοία μπορούν να ανεφοδιάζονται. Η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων έκανε ένα σχέδιο για το λιμάνι υλικοτεχνικής υποστήριξης και ότι το όλο εγχείρημα βρίσκεται στη φάση της μελέτης.

Κατά την Yeni Safak τα σχέδια για δημιουργία ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα επιτάχυνε το γεγονός ότι δυνάμεις όπως η Γαλλία ή οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση αντίστοιχων «ορμητηρίων» στην Κυπριακή Δημοκρατία.

yeni safak

(Visited 1 times, 1 visits today)
By