Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Yeni Safak: Στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο οι τουρκικοί S-400

Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα εγκατασταθεί το ρωσικό σύστημα αεράμυνας που έχει προμηθευτεί η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

Τα τμήματα του συστήματος, τα οποία άρχισε να παραλαμβάνει η Τουρκία από το περασμένο φθινόπωρο, συναρμολογούνται στην αεροπορική βάση Μουρτέντ της Άγκυρας και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γίνονται ήδη δοκιμές παρουσία ειδικών από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Είχε προηγηθεί εκπαίδευση Τούρκων χειριστών του συστήματος στη Ρωσία.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζονται αναφορές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι το αντιαεροπορικό σύστημα θα είναι ενεργό εντός του Απριλίου, μεταφέροντας την εκτίμηση ότι όλες οι σχετικές προετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Η προμήθεια του συστήματος S-400 από την Τουρκία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, καθώς τίθεται θέμα ασφαλείας για τις συμμαχικές αεροπορικές επιχειρήσεις επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο η Ρωσία να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν μαχητικά αεροσκάφη χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Η επιμονή του Τούρκου προέδρου στην προμήθεια του συστήματος είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ουάσινγκτον, η οποία, τελικά, επέβαλε κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Με το ξέσπασμα, προ ημερών, της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Τζέφρι, συζητούσε στην Άγκυρα το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην Τουρκία τα αντίστοιχα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By