Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Ύφεση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο στις ΗΠΑ – Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9%

Οι αναλυτές περίμεναν ότι το ΑΕΠ θα ανέκαμπτε στο +0,3%, κάτι το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε – Ανησυχία για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων – PIMCO: Η ύφεση μπορεί να είναι πλέον αναγκαία, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός

Ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο εμφάνισε η αμερικανική οικονομία, η οποία είδε το ΑΕΠ να περιορίζεται ξανά σε ετήσιο επίπεδο, στέλνοντας ακόμη ένα σήμα κινδύνου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9% στο β’ τρίμηνο του 2022, ακολουθώντας το -1,6% του α’ τριμήνου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το ΑΕΠ θα ανέκαμπτε στο +0,3%, κάτι το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, με τις ΗΠΑ να παραμένουν σε κατάσταση ύφεσης.

Με βάση τα επιμέρους στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι δαπάνες επιχειρήσεων και κυβερνήσεων σημείωσαν πτώση, όπως και οι επενδύσεις στον τομέα του real estate. Ταυτόχρονα, η προσωπική κατανάλωση, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ, επιβραδύνθηκε αισθητά στο +1% (οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο +1,2%).

Τα παραπάνω δεδομένα έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση, στην οποία συνυπάρχουν ο υψηλός πληθωρισμός (+9,1% τον Ιούνιο), οι ακριβές τιμές ενέργειας, το τέλος του μετα-πανδημικού rebound στις υπηρεσίες, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και φυσικά, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Χθες το βράδυ, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων, ανακοινώνοντας μια παρέμβαση της τάξης των 75 μονάδων βάσης (από 1,5% σε 2,25%). Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο και εμφανίσει ενδείξεις επιβράδυνσης.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Στον απόηχο των απογοητευτικών επιδόσεων της οικονομίας, τα προ-συμβόλαια στη Wall Street εμφανίζουν αρνητικά πρόσημα, με τον Dow Jones να ετοιμάζεται για απώλειες κοντά στις 100 μονάδες. Από την πλευρά του, το δολάριο βρίσκεται στο 1,01 ανά ευρώ, χάνοντας ένα μέρος των πρωινών κερδών.

Ενώ ο ευρέως διαδεδομένος «κανόνας» για τις περιόδους τεχνικής ύφεσης συνίσταται σε δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα του ΑΕΠ (όπως συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ), η επίσημη έναρξη ενός υφεσιακού κύκλου κηρύσσεται από μια ομάδα οικονομολόγων στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας. Επομένως, το βλέμμα όλων στρέφεται πλέον σ’ αυτήν ακριβώς την ομάδα, η οποία προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By