Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Υπό αμφισβήτηση οι ιδιωτικοποιήσεις – Καθυστερήσεις «βλέπει» το ΔΝΤ

Εξαιρετικά απαισιόδοξο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ βρίσκονται έτη φωτός μακριά από τους στόχους που έχει θέσει τοΤΑΙΠΕΔ και κάνουν λόγο για έσοδα μόλις 2 δισ. μέσα σε 13 χρόνια, από το 2017 έως το 2030. Το ΤΑΙΠΕΔ, από την άλλη, στοχεύει σε έσοδα 5,5 δισ. ευρώ το 2017 και το 2018.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη χώρα μας, αναφέρει πως οι συγκεκριμένες προβλέψεις «είναι ρεαλιστικές, με δεδομένες τις δυσκολίες της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις στα προηγούμενα προγράμματα». Σημειώνει, μάλιστα, ότι όλες κατά την διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων όλες οι προβλέψεις για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων έπεσαν έξω.

Σημαντική υστέρηση παρατηρήθηκε στον τομέα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, όπου το ΔΝΤ θεωρεί ότι ««μια επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων εγκαταλείφθηκε προς όφελος μιας λιγότερο φιλόδοξης προσέγγισης, που οδήγησε σε πολύ μικρό περιορισμό του μεριδίου αγοράς του κύριου παρόχου». Για το φυσικό αέριο το Ταμείο αναφέρει ότι «η ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή δικτύου απέτυχε και μια νέα διαδικασία ξεκίνησε».

Το ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, στοχεύει να έχει από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2017 και 3,5 δισ. ευρώ το 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει τα στελέχη του Ταμείου, τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, για την πώληση του 5% του ΟΤΕ και των ποσοστών σε ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ με στόχο να υπάρξουν έσοδα το 2018.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ στοχεύει στην αξιοποίηση των λιμένων της χώρας. Μετά από την πώληση των ποσοστών στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) που ολοκληρώθηκε πέρσι και στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) στην κοινοπραξία που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, σειρά παίρνουν τα 10 μικρότερα λιμάνια της χώρας που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση των οποίων προστίθεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Ταμείου. Πρόκειται για τα λιμάνια: Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμο να προχωρήσει άμεσα σε πρόσκληση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Με αυτό τον τρόπο θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των υποψήφιων επενδυτών προκειμένου να προχωρήσει κανονικά ο διαγωνισμός.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By