Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Υπό πίεση το ευρώ, υποχωρεί κάτω του $1

Υπό πίεση τελεί το ευρωπαϊκό νόμισμα, με την αγορά συναλλάγματος να βρίσκεται στον αστερισμό των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού.

Πιο αναλυτικά, το ευρώ υποχωρεί αισθητά κατά 0,59% και επανέρχεται κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1 δολαρίου (0,9962 δολάριο), πολύ κοντά στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας (0,98 δολάριο).

Κι αυτό οφείλεται κυρίως στις… υψηλές πτήσεις του αμερικανικού νομίσματος. Σήμερα, εξάλλου, ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δηλαδή της Federal Reserve, η οποία ετοιμάζεται για ακόμη μία mega – αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Ας σημειωθεί ότι το εύρος επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας κυμαίνεται σήμερα στο 2,25% – 2,5%. Εάν επιβεβαιωθεί η αύξηση των 75 μονάδων βάσης, αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα φθάσουν στο 3% – 3,25%. Επίπεδα υπερδιπλάσια της Ευρωζώνης, κάτι που εξηγεί και την ισοτιμία των δύο νομισμάτων.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα αναγκαστεί να ακολουθήσει κατά πόδας τη σφιχτή νομισματική πολιτική της Ουάσιγκτον (παραβλέποντας τις αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ), προκειμένου αφενός να αντιμετωπίσει το κύμα ανατιμήσεων αφετέρου να αποτρέψει μια περαιτέρω πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Δεν υπάρχει λόγος η Fed να αποκλιμακώσει τη σφιχτή στάση. Η αύξηση των 75 μονάδων θα διατηρήσει το δολάριο κοντά στα υψηλά επίπεδα του έτους» επιβεβαιώνουν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της ING.

Πέραν των κεντρικών τραπεζών, η αδυναμία του ευρώ συνδέεται και με τις ενεργειακές προκλήσεις της ηπείρου, η οποία κινδυνεύει με μπλακ-άουτ σε περίπτωση που η Μόσχα «κόψει» οριστικά και αμετάκλητα τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By