Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι θα πληρώσουν μισό πρόστιμο και ποιοι εξαιρούνται

Το οικονομικό πέναλτι για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου είναι το μέτρο που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες, μεταξύ αυτών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο.

O πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

50 ευρώ πρόστιμο για τον Ιανουάριο

Το συγκεκριμένο ποσό ωστόσο για τον πρώτο μήνα αναμένεται να είναι 50 ευρώ μιας και θα υπολογιστεί ως μισός μήνας. Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν εντός του πρώτου 15θημέρου των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%. Για παράδειγμα εάν ο υπόχρεος εμβολιαστεί στις 10 Μαρτίου το συνολικό πρόστιμο που θα πληρώσει θα είναι 200 ευρώ.

Έτσι, όσοι από τους υπόχρεους για εμβολιασμό δεν κάνουν την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 50 ευρώ. Υποχρέωση εμβολιασμού έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961. Από εκεί και πέρα, για κάθε επόμενο μήνα το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Πώς θα παίρνουν τα χρήματα από τους ανεμβολίαστους

Πρόκειται για μια διαδικασία, που, προαπαιτεί κάποιες διοικητικές, τεχνικές και νομικές πράξεις ώστε μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μεταβιβάζονται τα δεδομένα εκείνα (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ στο taxisnet για τη βεβαίωση των προστίμων ανά ΑΦΜ.

Ουσιαστικά μέσω των βάσεων δεδομένων του δημοσίου, της ΗΔΙΚΑ, του emvolio.gov.gr και της παραμετροποίησης των στοιχείων που υπάρχουν στις μεγάλες πλατφόρμες που ελέγχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί το δημόσιο καταγράφει ποιοι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι. Στη συνέχεια θα μπορεί τα στοιχεία αυτά να αξιοποιούνται από την ΑΑΔΕ με τη διασταύρωση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ στις περιπτώσεις των ανεμβολίαστων για τις βεβαιώσεις των προστίμων ανά προφιλ στο taxisnet.

Ποιοι εξαιρούνται:

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό

Παράλληλα θετική φαίνεται να είναι η ανταπόκριση των πολιτών άνω των 60 ετών μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και των πρόστιμο των 100 ευρώ.

Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, τα ραντεβού πρώτης δόσης μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, από τις ανακοινώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο έχουν τετραπλασιαστεί.

Συγκεκριμένα, από το σημείο όπου καθημερινά τα ραντεβού πρώτης δόσης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν ξεπερνούσαν τα 2.600 ημερησίως, από χθες το μεσημέρι έχουν κλειστεί περισσότερα από 10.000 ραντεβού τετραπλασιάζοντας δηλαδή μέσα σε λίγες ώρες τον εν λόγω αριθμό. Ο κ. Κοντογεώργης διευκρίνισε ότι θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον η πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου για να μην επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως εντός της ημέρας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Άνω των 80 ετών οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι

Οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες, από 60 ετών και πάνω που τους αφορά η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Οι πολίτες αυτοί διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, να καταλήξουν στην Εντατική και να πεθάνουν από την Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους 2.746 ασθενείς άνω των 65 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 82% του συνόλου των θανάτων για το ίδιο διάστημα.

Με βάση τα τελευταία ποσοστά συμμετοχής στην επιχείρηση «Ελευθερία» που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 15 Νοεμβρίου, και εάν υπολογίσει κανείς τον πληθυσμό σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 2020, συνολικά ανεμβολίαστοι από 60 ετών και πάνω είναι 553.981 πολίτες με το νούμερο αυτό να είναι ελαφρώς μικρότερο αυτή την στιγμή.

Από 60 έως 64 ετών ανεμβολίαστοι είναι 122.877 πολίτες, από 65 έως 69 ετών 91.351, από 70 έως 74 ετών 100.586, μεταξύ 75 και 79 ετών 53.589 και από 80 ετών και πάνω ανεμβολίαστοι είναι 185.578 πολίτες.

Στην Βουλή η τροπολογία

Εν τω μεταξύ στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων άνω των 60 ετών και την επιβολή προστίμου 100 ευρώ ανα μήνα για όσους δεν σπεύσουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους εως την 16η Ιανουαρίου 2022.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ στην Ολομέλεια ενώ η αιτιολογική έκθεση επισημαίνει «Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει το ζήτημα της ανάγκης επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ομάδα του πληθυσμού, η οποία, με βάση τα διαθέσιμα και επικαιροποιημένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα, πλήττεται περισσότερο από τη συνεχιζόμενη διασπορά της πανδημίας του κορωνοιού covid-19 και των επιθετικών του μεταλλάξεων.

Συγκεκριμένα, η αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπει ότι, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid 19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως την 3Ιη.Ι2.Ι96Ι. Επιπλέον, προβλέπονται οι όροι και προϋποθέσεις υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς και οι συνέπειες που επέρχονται σε περίπτωση παραβίασης της σχετικής υποχρέωσης.

Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι αναγκαία και επιτακτική για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού covid – 19. Η ανάγκη συνίσταται στην επέλευση σοβαρών επιπτώσεων στην δημόσια υγεία, οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εισαγωγή και του συγκεκριμένου μέτρου.

Σύμφωνα άλλωστε και με τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής η Πολιτεία έχει ήδη ακολουθήσει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, με εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης και πρόβλεψη υποχρεωτικότητας μόνο ως έσχατη λύση.

Η προσφορά, αναγκαιότητα και αναλογικότητα του εμβολιασμού, ως μέσου για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας, καθιστά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες ομάδες προσώπων συμβατό με το Σύνταγμα. Βάσει επιστημονικών δεδομένων ιδίως με τον εμβολιασμό επιτυγχάνονται το συλλογικό αγαθό της ανοσίας αγέλης, η αποσυμφόρηση του Ε.Σ.Υ., και η αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των Μ.Ε.Θ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση προωθείται, συνεπώς, το υγειονομικό δημόσιο συμφέρον και αποφεύγονται επαχθέστερα μέτρα περιορισμού της Κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους : «- Τα υπόχρεα πρόσωπα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εως την 16η Ιανουαρίου 2022 με ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου κατά τα ειδικότερα

– Η συμμόρφωση με την υποχρέωση εμβολιασμού αποδεικνύεται διαζευκτικά μέσω ψηφιακού πιστοποιητικού covid 19 της ΕΕή βεβαίωσης εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωση τρίτης χώρας

– Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως ενώ προβλέπεται απομείωση αυτού κατά το ήμιση στις οριζόμενες περιπτώσεις

– Για την επιβολή του προστίμου διαβιβάζονται όλα τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα από τον φορέα ΗΔΙΚΑ στη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων για τον προσδιορισμό του ΑΦΜ των υπόχρεων φυσικών προσώπων και στην συνέχεια στην ΑΑΔΕ η οποία βεβαιώνει αμελλητί το σχετικό πρόστιμο

– Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των προστίμων αξιοποιούνται αποκλειστικά στην ενίσχυση του ΕΣΥ».

Σύμφωνα με την τροπολογία, εξαιρούνται της υποχρέωσης: «(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από και (β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν διενέργεια του εμβολίου, σύμψωνα υπό στοιχεία ΔΙα/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή απόψαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β 3794), όπως εκάστοτε ισχύει.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιψέρεια ανωτέρω κοινής υπουργικής απόψασης.

Δεν εμπίπτουν, επίσης, εψαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εψαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).»

By