Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Υπονοούμενο Ρέντσι πως θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα

Υπόνοιες περί πιθανής παραίτησής του σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προωθεί, άφησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Αν πρόκειται να παραμείνω στο κοινοβούλιο και να κάνω ό,τι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, δηλαδή να φυτοζωώ και να κάθομαι μην κάνοντας τίποτα, αυτό δεν μου ταιριάζει», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ρέντσι, ερωτηθείς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τι θα πράξει αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός ενδέχεται να ηττηθεί στο δημοψήφισμα, το οποίο σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» θα αποδυναμώσει την Γερουσία (Άνω Βουλή) και θα μειώσει τις εξουσίες των περιφερειακών κυβερνήσεων.

Νωρίτερα φέτος, ο Ρέντσι δήλωνε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας. Πιο πρόσφατα ωστόσο, αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει ευθέως λέγοντας ότι η συζήτηση για το μέλλον του ιδίου αποπροσανατολίζει από το ζήτημα που είναι τα οφέλη της μεταρρύθμισης.

Σχολιαστές εκτιμούν ότι αν ο Ρέντσι παραιτηθεί έπειτα από ένα «όχι» στο δημοψήφισμα, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017, έναν χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες κάλπες .

*ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)