Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Υπόθεση Bluehouse: Η απάντηση για το δημοσίευμα του Bloomberg, οι αιχμές και η αντίδραση Δεληκανάκη

Για συντονισμένη προσπάθεια δυσφήμισης της εταιρείας καθώς και για κακόβουλα emails από ανώνυμο αποστολέα κάνει λόγο η Bluehouse στην απάντησή της στο Capital.gr σχετικά με το πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg και την δικαστική διαμάχη, που έχει προκύψει ανάμεσα στον όμιλο διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων σε ακίνητα και το πρώην στέλεχος του, τον Γιάννη Δεληκανάκη. Από την πλευρά του, ο κ. Δεληκανάκης, δίνοντας την δική του απάντηση αντικρούει τους υπαινιγμούς ότι κρύβεται πίσω από την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Αρχικά, η απάντηση που έλαβε το Capital.gr από την Bluehouse ύστερα από επικοινωνία με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με το πρόσφατο δημοσίευμα στο Bloomberg, το οποίο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική διάσταση των γεγονότων θα θέλαμε να επισημάνουμε μια αξιοσημείωτη χρονική σύμπτωση, ότι δηλαδή από το 2020, μετά την αποχώρηση του πρώην συνεταίρου μας κ. Ιωάννη Δεληκανάκη, η Bluehouse Capital αποτελεί στόχο μιας συντονισμένης προσπάθειας να σπιλωθεί η προσωπική και επαγγελματική φήμη των στελεχών της εταιρείας μέσω της αποστολής από ανώνυμο αποστολέα κακόβουλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, της υποβολής αβάσιμων ανωνύμων καταγγελιών και αναφορών σε δημόσιες αρχές και της διοχέτευσης κακόβουλων πληροφοριών στον Τύπο που επιδιώκουν να πλήξουν την υπόστασή της ενώπιον των επενδυτών και των συνεργατών της», υποστηρίζει η πλευρά της Blueouse και συνεχίζει λέγοντας:

«Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως δεν υπάρχει καμία εκκρεμής δικαστική διαμάχη με τον κ. Ιωάννη Δεληκανάκη, και συνεπώς ουδεμία ακρόαση έλαβε χώρα τον Απρίλιο, όπως και δεν υπάρχει καμία δικαστική προσφυγή κατά της εταιρείας από πρώην ή νυν επενδυτή της Bluehouse Capital».

Η απόρριψη της μήνυσης της Secure Property

Κλείνοντας, η απάντηση, η οποία παρατίθεται αυτούσια επισημαίνει ότι:

«Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποσιωπά ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέρριψε τη μήνυση που είχε καταθέσει η Secure Property Development & Investment PLC (SPDI) κατά των στελεχών της Bluehouse Capital, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ιωάννη Δεληκανάκη και όχι μόνο κατά των υπολοίπων εταίρων της Bluehouse, απόφαση την οποία μάλιστα κάλυψε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν δημοσιογραφικά τόσο στα ελληνικά μέσα όσο και το Bloomberg. Μάλιστα, η εισαγγελική αρχή έφτασε στο ακραίο σημείο να ζητήσει έως και την καταδίκη της μηνύτριας εταιρείας στα δικαστικά έξοδα, με το αιτιολογικό ότι η μήνυση κατατέθηκε από την SPDI εν γνώσει του αβάσιμου της από την εταιρεία».

Θυμίζουμε ότι πριν μερικές μέρες, το Bloomberg προχώρησε στην δημοσίευση ενός άρθρου, στο οποίο γινόταν εκτενής αναφορά στην μαύρη σκιά που καλύπτει την Bluehouse καθώς και την ρήξη που επήλθε ανάμεσα στον Γιάννη Δεληκανάκη και τους πρώην συνεργάτες του.

Η αντίδραση του κ. Δεληκανάκη

Διαβάζοντας τα παραπάνω, ο κ. Δεληκανάκης θέλησε να απαντήσει λέγοντας ότι:

«Όπως δεν τόλμησαν να με αντιμετωπίσουν όρθιο, κι επέλεξαν να το κάνουν ενώ βρισκόμουν σε κώμα παλεύοντας για τη ζωή μου, έτσι και τώρα οι Πανδής και Πιζάντε κρύβονται πίσω από υπαινιγμούς.

Υπονοούν ότι εγώ ευθύνομαι για τις ανώνυμες καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης και φοροδιαφυγής, χωρίς να έχουν το σθένος να καταθέσουν μήνυση εναντίον μου με τα στοιχεία που διαθέτουν.

Δεν ξέρουν ότι υπάρχουν επενδυτές που έχουν στραφεί εναντίον τους;

Δεν ξέρουν ότι οι αρχές τους ερευνούν; «, διερωτάται ο κ. Δεληκανάκης και προσθέτει: «Επειδή ήμουν λοιπόν κι εγώ λήπτης των καταγγελιών αυτών, τους προκαλώ και ρωτώ:

– Χρησιμοποίησε ο Πιζάντε εταιρία της Bluehouse στη Σερβία σε τριγωνική συναλλαγή για να αποφύγει πληρωμή ΦΠΑ από την πώληση του σκάφους του ή όχι;

– Δήλωνε ο Πανδής φορολογικός κάτοικος Κύπρου ενόσω κατοικούσε στην Ελλάδα για να φοροαποφεύγει ή όχι;

Επίσης ρωτώ: γιατί η Bluehouse έγινε εν κρυπτώ και σε μία νύχτα «ECM Bluehouse»;

Εάν τα ανωτέρω είναι ψευδή, αναμένω άμεσα μήνυσή τους. Εκτός εάν ελπίζουν σε μια νέα πανδημία για να το πράξουν».

Το ιστορικό

Να σημειωθεί ότι όταν η Bluehouse έκανε τα πρώτα της βήματα το 2004 με ιδρυτές τους γνωστούς στο εγχώριο επιχειρείν Βίκτορα Πιζάντε, Μπάμπη Πανδή και Γιάννη Δεληκανάκη, θεωρήθηκε αρκετά υποσχόμενη για τον κλάδο των ακινήτων, με κεφάλαια της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ ενώ προσέλκυσε το ενδιαφέρον μερικών από των πλουσιότερων επιχειρηματιών της χώρας.

Στην ελληνική αγορά το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο της αποτελούσε μέχρι πρόσφατα το εμπορικό κέντρο McArthurGlen (συνεπένδυση με τη McArthur), το οποίο, ωστόσο, πριν περίπου ένα χρόνο πέρασε στην ιδιοκτησία της Lamda Development.

Στηριζόμενο σε μια σειρά από emails και επικαλούμενο μαρτυρίες το δημοσίευμα του Bloomberg αρχικά αναφέρεται στην φερόμενη προσπάθεια τ ης Bluehouse Investment το 2020 να πετάξει έξω τον Γιάννη Δεληκανάκη, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ο τελευταίος είχε πέσει σε κώμα λόγω Covid ενώ είχε προηγηθεί η διαμάχη του με τους συνεργάτες του, σχετικά με την αποτίμηση του fund.

Σύμφωνα με έγγραφα που εξέτασε το Bloomberg εταιρεία άργησε να επιστρέψει μετρητά στους επενδυτές, με το πρώτο της αμοιβαίο κεφάλαιο να έχει απόδοση περίπου 2% ετησίως και το μεγαλύτερο να υποαποδίδει.

Οι πελάτες, οι οποίοι όπως αναφέρθηκε παραπάνω απαρτίζονται από την ελίτ του εγχώριου επιχειρείν και όχι μόνο προσέλαβαν δικηγόρους για τη διερεύνηση τυχόν κακοδιαχείρισης, ενώ μεταξύ άλλων υπάρχουν ισχυρισμοί ότι στελέχη της εταιρείας έλαβαν αμοιβές επίδοσης ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν πληρούσαν το όριο απόδοσης για να το κάνουν, καθώς και ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων 19 χρόνια μετά τη δημιουργία των funds.

Η μήνυση Δεληκανάκη

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δεληκανάκης έχει καταθέσει μήνυση κατά της Bluehouse για εταιρική απιστία, απάτη και φοροδιαφυγή, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg.

Η εταιρεία, η οποία επένδυσε σε ακίνητα σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προσέλκυσε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ (538 εκατομμύρια δολάρια) από παίκτες όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Partners Group AG, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Rockefeller και αρκετοί Έλληνες μεγιστάνες της ναυτιλίας.

Μέσα στα email υπήρχαν ισχυρισμοί ότι ένας τραπεζίτης της Deutsche Pfandbriefbank βοήθησε την Bluehouse να εξασφαλίσει κούρεμα του χρέους της, να αποπληρώσει λιγότερο από ό,τι οφειλόταν σε ένα δάνειο, μετά τη διαγραφή των εξασφαλίσεων. Αυτό φέρεται να έγινε με αντάλλαγμα την προσωπική πληρωμή 800.000 ευρώ στον τραπεζίτη. Εκπρόσωπος της Deutsche Pfandbriefbank αρνήθηκε να σχολιάσει.

By