Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Υπόθεση Φλόιντ στην Τσεχία: Αστυνομικός γονατίζει στον λαιμό Ρομά και τον σκοτώνει

Υπόθεση που ανασύρει μνήμες από την ασύλληπτη πράξη αστυνομικής βίας στη Μινέαπολη των ΗΠΑ, με τον λευκό αστυνομικό να πατά επί εννέα λεπτά, με το γόνατό του, τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, εκτυλίχθηκε στην Τσεχία, ξεσηκώνοντας θύλελλα αντιδράσεων.

Πλάνα από βίντεο δείχνουν αστυνομικό να γονατίζει στον λαιμό άντρα από τη Ρουμανία, που στη συνέχεια πέθανε, μέσα στο ασθενοφόρο, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Το βίντεο, που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου, δείχνει τρεις αστυνομικούς, στη βόρεια πόλη Τέλπιτσε, να συλλαμβάνουν έναν άντρα και να τον ρίχνουν στο έδαφος.

Ο ένας από τους αξιωματικούς κρατά τα πόδια του συλληφθέντα, ο άλλος γονατίζει στον λαιμό και ο τρίτος τον ακινητοποιεί με χειροπέδες.

Στο βίντεο, που προκαλεί οργή, ακούγονται πολλές φωνές Ρομά. «Τον πνίγουν», ακούγεται να λέει μια γυναίκα.

«Αυτός είναι ο ρόλος της αστυνομίας», λέει άλλος άντρας, υποστηρίζοντας τους αστυνομικούς.

Ακτιβιστής και αρχηγός της οργάνωσης των Ρομά, Ζοζέφ Μικέρ, μιλώντας στον Guardian, είπε για τον άτυχο άντρα που κατέληξε εξαιτίας της βίας των αρχών, ότι ήταν περίπου 40 ετών, το όνομά του ήταν Στανισλάβ και πως εργαζόταν ως φρουρός σε σούπερ μάρκετ.

Όταν είδε άλλον άντρα να κάνει διάρρηξη αυτοκινήτου, παρενέβη. Οι αστυνομικοί αμέσως νόμιζαν ότι αυτός ήταν ο δράστης και τον αντιμετώπισαν ως διαρρήκτη.

Ο ρατσισμός που στοιχειώνει του Ρομά στην Τσεχία είχε αποτυπωθεί και σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το 2015.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By