Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Υπόθεση Novartis: Νέα ανατροπή φέρνει αποκαλυπτικό έγγραφο

Νέα δεδομένα φέρνει στην υπόθεση Novartis εμπιστευτικό έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Από αυτό το έγγραφο προκύπτει ότι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis- που με τις καταθέσεις τους ενοχοποίησαν τους 10 πολιτικούς- είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα που προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Το έγγραφο αυτό, με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2019, το υπογράφει η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Με αυτό, ενημερώνει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το πώς έγιναν τα πράγματα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, στο πλαίσιο του ελέγχου για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που αποκαλύπτει η «Καθημερινή», οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για σημαντική αποκάλυψη, που δίνει νέα τροπή στις έρευνες για την υπόθεση Novartis και ενώ ξεκινά η προανακριτική επιτροπή στη Βουλή. Ενας μάρτυρας δεν μπορεί να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει ο ίδιος εμπλοκή στην υπόθεση και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας χρηματικά οφέλη, ανέφεραν δικαστικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Στο έγγραφο η κ. Τουλουπάκη αναφέρεται σε «άκρως απόρρητο» έγγραφο των αμερικανικών αρχών που έχει στα χέρια της. Σε αυτό «περιγράφονται μεταξύ άλλων (με κωδικές ονομασίες που δεν επιτρέπεται να αποκαλύψω) δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οι συγκεκριμένοι μάρτυρες μεταξύ άλλων “είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα”», αναφέρει η κ. Τουλουπάκη, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

«Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον ένα εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”», γράφει για τον ένα προστατευόμενο μάρτυρα, ενώ για τον άλλον αναφέρει: «Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” αναφέρονται στο με αριθμό πρωτ. …7-11-2-17 συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ίδια ημερομηνία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By