Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Υπόθεση Novartis: Τα δύο σενάρια μετά τη συγκρότηση προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο

Όλα τα νομικά ενδεχόμενα για τον τρόπο της προκαταρκτικής εξέτασης της καταγγελλόμενης παραδικαστικής λειτουργίας του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου εξετάζει το επιτελείο τη κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου η έρευνα να είναι θεσμικά οχυρωμένη.

Στελέχη της κυβερνητικής παράταξης επισημαίνουν ότι η πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής δεν θα περιορίζει το ερευνητικό πεδίο της επιτροπής στους χειρισμούς του κ. Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis αλλά θα δοθεί η άδεια στα μέλη της να εξετάσουν την συνολική δράση του πρώην υπουργού και την πιθανή εμπλοκή του και σε άλλες υποθέσεις.

Άλλωστε, τόσο ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής όσο και στο παρελθόν η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου έχουν υποστηρίξει ότι ο περίφημος «Ρασπούτιν» μεριμνούσε ώστε ορισμένες υποθέσεις να καταλήγουν αυθαίρετα σε διώξεις και άλλες να αρχειοθετούνται.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

– να συγκροτηθεί η επιτροπή και στις πρώτες συνεδριάσεις – πριν την κλήτευση μαρτύρων – να ερευνηθεί εάν η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ερευνήσει τα φερόμενα αδικήματα ή αν πρέπει ο φάκελος να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη για την περαιτέρω έρευνα.

– Το δεύτερο – και πιθανότερο – σενάριο προβλέπει πως η πλειοψηφία θα προτείνει να ακολουθηθεί η πρακτική παρόμοια με αυτή που υιοθετήθηκε για την διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπεδίου.

Δηλαδή, να λειτουργήσει η προανακριτική, να κλητευθούν μάρτυρες για εξέταση και στο τέλος να εξεταστεί αν ο κ. Παπαγγελόπουλος πρέπει να παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο ή αν πρέπει να σταλεί στον φυσικό δικαστή.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις προσεχείς ημέρες ίσως και μετά το κρίσιμο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστηρίζει ότι η ΝΔ δρομολογεί μια πρωτοφανή απόπειρα άσκησης πολιτικής – εκδικητικής δίωξης σε βάρος του ενώ μιλά για πλήρη ανυπαρξία στοιχείων τόσο για τον ίδιο όσο και για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες υποστήριζε ότι αν ερχόταν ο σχετικός φάκελος στην Βουλή θα ήταν ο πρώτος που θα ζητούσε την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

«Μετά από μία σύντομη ανάγνωση των κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας ανεπιφύλακτα δηλώνω:

Πρόκειται για μία πρωτοφανή απόπειρα εκδικητικής πολιτικής δίωξης. Η ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου στη δικογραφία σε βάρος μου και σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα μετατρέπουν την αθλιότητα σε γελοιότητα.

Με παρανοϊκά μυθεύματα και παράνομες πράξεις προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια, να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό και να συγκαλύψουν βαρύτατες ευθύνες που αφορούν όχι μόνο το σκάνδαλο της NOVARTIS αλλά και τη διερεύνησή του.

Θα είναι άξιοι συγχαρητηρίων όσοι καταφέρουν να συντάξουν κατηγορητήριο σε βάρος μου με τα αστεία παρανοϊκά μυθεύματα της δικογραφίας.

Όμως τα ψέματα τελείωσαν. Όποια διαδικασία και αν μεθοδεύσουν σε βάρος μου η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.

Και στη Δικαιοσύνη και στον ελληνικό λαό. Έφθασε η ώρα να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί συνωμότες και σκευωροί που ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια και πληγώνουν βάναυσα το κόμμα τους και τη Δικαιοσύνη.

Για πρώτη φορά, ελπίζω και τελευταία, είμαι αναγκασμένος να συμφωνήσω με τον κύριο Σαμαρά. Θα πάμε μέχρι το τέλος».

Την ίδια ώρα πάντως και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε ενώπιον των εισαγγελικών αρχών ότι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει συνάντηση με τον Ευάγγελο Ζαχαρή, προκειμένου να ενημερώσει τον εισαγγελικό λειτουργό για το περιεχόμενο των 7 μηνυτήριων αναφορών που έχει καταθέσει κατά των προστατευομένων μαρτύρων κ.λπ. για την υπόθεση της Novartis, οι οποίες βρίσκονται αδρανείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Μετά την προσκόμιση των σχετικών αντιγράφων των 7 μηνύσεων, όπως και άλλων εγγράφων στον Ευάγγελο Ζαχαρή, ο τελευταίος ζήτησε να καταθέσει και πάλι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Τόσο στις μηνυτήριες αναφορές, όσο και στην χθεσινή κατάθεσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος κατονόμασε το πολιτικό πρόσωπο που είναι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και στον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στην υπόθεση της Novartis.

Όπως είναι γνωστό ο Ανδρέας Λοβέρδος, την περασμένη Δευτέρα κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, των δυο επίκουρων εισαγγελέων της Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.

Στην τελευταία αυτή μήνυση ο Ανδρέας Λοβέρδος αφιερώνει ξεχωριστό κεφάλαιο που επιγράφεται «Ο δόλος των εγκαλουμένων και ο ρόλος υπουργού της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα».

Σε αυτό το κεφάλαιο, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«… Από τον συνδυασμό όσων προαναφέρθηκαν – προκύπτει η επίταση του δόλου με την οποία λειτούργησαν οι εγκαλούμενοι εφαρμόζοντας την εντολή του προσώπου με το ψευδώνυμο Ρασπούτιν -του κατονομάσθεντος Δ. Παπαγγελόπουλου- να εμπλέξει πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης στη σκευωρία Novartis, να καταστρέψει τους ίδιους και τα κόμματα τους και όταν μετά από χρόνια απαλλαγούν, να έχουν προλάβει να ωφεληθούν οι τότε κυβερνώντες.

Με άλλα λόγια αυτό που ανέφερε η κυρία Ράικου, δια των κύκλων της, ότι ο Ρασπούτιν της έδινε ως οδηγία «κι ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν», είναι απολύτως χαρακτηριστικό του σκοπού και της στόχευσης της σκευωρίας Novartis, και εξηγεί με σαφείς όρους τις πράξεις κι τις παραλείψεις των εγκαλούμενων, αποδεικνύοντας κι τον άμεσο δόλο με τον όποιο ενήργησαν».

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα η νέα μηνυτήρια αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να διαβιβαστεί στην Βουλή.

Επίσης, οι δύο αντεισαγγελείς θα διαβιβάζουν στην Βουλή όποια κατάθεση μάρτυρα -που θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα- κρίνουν αναγκαία, εφόσον αναφέρεται σε πολιτικό πρόσωπο.

Ποιες είναι οι επόμενες κλητεύσεις μαρτύρων

Παράλληλα, οι δύο αντεισαγγελείς συνεχίζουν το έργο τους για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουν τις επόμενες κλητεύσεις μαρτύρων, με προτεραιότητα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα καταθέσει ως μάρτυρας την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Στον κατάλογο των προσώπων που θα καλέσουν είναι ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, κ.λπ.

Τέλος, οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου θα καλέσουν να καταθέσουν με την ιδιότητα του μάρτυρα και όσα πρόσωπα αναφερθούν από άλλους μάρτυρες και κριθεί από τους εισαγγελικούς λειτουργούς αναγκαία η κλήτευσή τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By