Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ – 11 υποψήφιοι για το 49% της εταιρείας

Έντεκα συνολικά ενδιαφερόμενοι, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ανοίγοντας την αυλαία της μεγάλης ιδιωτικοποίησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το β΄εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, χωρίς όμως να αποκαλύψει την ταυτότητά των υποψηφίων, «μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε την Παρασκευή (Expressions of Interest – EoI), από στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές».

Η ΔΕΗ όπως αναφέρει «θα ανακοινώσει τους ενδιαφερόμενους όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων από το ΔΣ. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ ξεκινά στην σκιά της επέλασης της κακοκαιρίας που άφησε χιλιάδες νοικοκυριά δίχως ρεύμα και έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου αλλά και νέες προσλήψεις σε τεχνικό προσωπικό.

Συνολικά, το business plan της εταιρείας προβλέπει επενδύσεις ύψους 2,3 δις. ευρώ στην πενταετία. Πρόσθετες κεφάλαια θα απορροφήσει το μεγάλο πρότζεκτ των έξυπνων μετρητών, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση 7,5 εκ. μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης μέσα στην επόμενη εξαετία.

Ο διαχειριστής δρομολογεί την πανελλαδική επέκταση της τηλεμέτρησης (5,4 εκατ. μονοφασικούς και 2,1 εκατ. τριφασικούς μετρητές), η οποία έχει προταθεί να δανειοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το σχεδιασμό αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει υποβάλλει αίτημα ύψους 850 εκατ. ευρώ. Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό ότι σχετικό αίτημα έχει γίνει και για την υπογειοποίηση τμήματος του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλλάκης δήλωσε την Παρασκευή ότι το σχετικό κονδύλι υπολογίζεται σε 1 δις. ευρώ.

Η λογιστική αξία της θυγατρικής της ΔΕΗ, υπολογίζεται σε 3,5 δις. ευρώ με ένα δίκτυο διανομής συνολικής έκτασης 240 χιλιομέτρων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε., σε συνέχεια των από 15.12.2020 και 22.1.2021 ανακοινώσεών της, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ. Υποβλήθηκαν 11 Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος (Expressions of Interest – EoI), από στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές.

Η ΔΕΗ θα εξετάσει τις υποβληθείσες Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για τη συμμετοχή τους στη επόμενη φάση της διαδικασίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By