Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Ζάεφ: Δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία από εκείνη των Πρεσπών

Την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων εκφράζει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εκτιμά πως δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία για το ονοματολογικό από εκείνη που υπογράφηκε στις Πρέσπες

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Ζόραν Ζάεφ μιλά για το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, σχολιάζει την αποχή στο δημοψήφισμα, αναφέρεται για τις παραχωρήσεις της χώρας του, εξαίροντας το θάρρος του Έλληνα ομολόγου του στις διαπραγματεύσεις, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κάνει αναφορά και στη λύση της «Δημοκρατίας του Ίλιντεν».

Δηλώνει πως περιμένει από τα μέλη του Κοινοβουλίου του να λάβουν μια απόφαση που να σέβεται τη βούληση τόσο των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα, όσο και του 80% των πολιτών που θέλουν την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα προκηρύξει εκλογές.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις σημειώνει πως «φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας».

Επισημαίνει πως τα άλλα ονόματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι εκείνα που προτάθηκαν από τον διαπραγματευτή Νίμιτς και είχαν εν γένει γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό. «Αποδεχθήκαμε ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς, που επιβεβαιώνει αδιαμφισβήτητα γεωγραφικά και εδαφικά γεγονότα», τονίζει.

Ερωτηθείς για τις παραχωρήσεις της πΓΔΜ στη συμφωνία απαντά πως «η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας».

Κατά τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ «ήρθε η στιγμή για διαφορετικά Βαλκάνια που θα έχουν αφήσει πίσω τις προκαταλήψεις και θα έχουν μετατραπεί από “πυριτιδαποθήκη” σε “πηγή σταθερότητας”», όπως λέει χαρακτηριστικά και εξαίρει τον Έλληνα ομόλογό του για το θάρρος που επέδειξε στις διαπραγματεύσεις.

«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος που επέδειξε και για το γεγονός ότι μοιράστηκε μαζί μου το όραμα για ειρηνικά και ευημερούντα Βαλκάνια ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ», λέει χαρακτηριστικά και στέλνει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μήνυμα ότι οι πολιτικοί των Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις:

«Είναι πάντα καλό να επιδιώκουμε και να αποδεικνύουμε πως οι πολιτικοί των Βαλκανίων γνωρίζουν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και να εργάζονται προς το συμφέρον των πολιτών τους, οι οποίοι με τη σειρά τους περιμένουν από εμάς να οικοδομούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες την αξία της νέας πολιτικής και της νέας κοινωνικής εικόνας της χώρας μας: από μια χώρα που μπορούσε να δημιουργεί κρίσεις έχουμε εξελιχθεί σε μια χώρα που συνεργάζεται και αποφασίζει να επιλύσει τα πλέον περίπλοκα ζητήματα. Ελπίζω πως όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι δημιουργούμε ενεργά συνθήκες για μια θετική έκβαση της όλης διαδικασίας που έχει ανοίξει ανάμεσα στις χώρες μας και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τη Μαρία Σπυράκη, σημειώνει πως : «Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την κυρία Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου έμενα, κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By