Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Zανιάς: Απαιτείται η άρση της αβεβαιότητας

Ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην ανάπτυξη

zaniasethniki

Άρση της αβεβαιότητας ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ζήτησε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

«Η θεσμική θωράκιση των τραπεζών για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ανάπτυξη πρέπει να λειτουργεί σε ένα ευρύτερο περιβάλλον χωρίς έντονες συνθήκες αβεβαιότητας γιατί το χρηματοοικονομικό σύστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απορρόφησης των συνεπειών της αβεβαιότητας», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Το νέο θεσμικό τοπίο των κεφαλαιαγορών, από την ελληνική Προεδρία στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας και της Ευρώπης», ο πρόεδρος της Εθνικής αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν σήμερα που τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι ίδια και καλύτερα από αυτά της Πορτογαλίας.

Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα να έχουν απόδοση 8,5% και αυτά της Πορτογαλίας μόνο 2,7%. Και ακόμα χειρότερα, πως είναι δυνατόν η Ιρλανδία, μια άλλη χώρα που ήταν σε πρόγραμμα και βγήκε, να μπορεί να δανείζεται με τριετή ομόλογα με 0,29% και εμείς με σχεδόν 10%, ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Εθνικής σημείωσε ότι έχουν συντελεστεί σημαντικές μεταβολές , σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία τόσο του τραπεζικού συστήματος όσο και των αγορών και υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της εξαντλητικής αξιολόγησης από την ΕΚΤ και η ανάληψη από την τελευταία του ρόλου κοινής εποπτείας των συστημικών τραπεζών έθεσε, από τον προηγούμενο μήνα, σε λειτουργία ένα βασικό πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης.

Ακόμη τόνισε ότι σημαντική πρόοδος στην πορεία των Ευρωπαϊκών Χρηματοοικονομικών αγορών (MiFID II) έλαβαν χώρα στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας.

Οι εξελίξεις ουσιαστικά επιχειρούν να καταστήσουν το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα πιο σταθερό και πιο ανταγωνιστικό σε μία εποχή που οι χρηματοοικονομικές ροές, επενδύσεις και πρακτικές διαχείρισης, διαμεσολάβησης και άντλησης κεφαλαίων αλλάζουν μορφή.

By