Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Ζελένσκι για Κριμαία και Ντονμπάς: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, όχι για να παραδοθούμε

Το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος σε χθεσινή του συνέντευξη στο ABC

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς ως προς τα ζητήματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς άφησε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο ABC, το βράδυ της Δευτέρας. Ο Ουκρανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι είναι μεν ανοιχτός για διάλογο, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να παραδοθεί.

«Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή σε αυτές τις περιοχές» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι «μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος… όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές».

«Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας… Επομένως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε, ωστόσο, να υπάρξουν «δικλείδες ασφαλείας» προσθέτοντας ότι «είμαι έτοιμος για διάλογο, δεν είμαστε έτοιμοι για συνθηκολόγηση». Πρόκειται για ένα ακόμη τελεσίγραφο και δεν είμαστε έτοιμοι για τελεσίγραφα, σημείωσε, συμπληρώνοβντας ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο πρόεδρος Πούτιν να ξεκινήσει το διάλογο αντί να ζει στην «επικοινωνιακή του φούσκα»».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι έχει αποδεχτεί πως «η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί την Ουκρανία» και «φοβάται να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που παρακαλεί και ούτε εγώ θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

By