Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ζούκερμπεργκ VS Μασκ: Ο «καλός» κι ο «κακός» CEO της πανδημίας

O Μαρκ Ζούκερμπεργκ τα τελευταία δυο χρόνια αντιμετώπισε πολλές βιτριολικές επιθέσεις για τα τεράστια κενά ασφαλείας του Facebook, ενώ ο Έλον Μασκ έχει απολαύσει πολλάκις τους επαίνους των θαυμαστών του που τον χαρακτηρίζουν ως την ιδιοφυΐα που θα αλλάξει τον κόσμο.

Μετά όμως ήρθε μια πανδημία και ήταν η πρώτη φορά που Facebook και Τesla χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν κάτι ανάλογο. Συνέβη όμως και η μεγάλη ανατροπή: πλέον ο Ζούκερμπεργκ εμφανίζεται ως ο «καλός» και ο Μασκ αναλαμβάνει τον ρόλο του «κακού».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων τους ο επικεφαλής της Facebook, ο πρώτος εμφανίστηκε ως ο CEO που μπορεί να σκέφτεται εν μέσω σύνθετων προβλημάτων, ενώ ο δεύτερος ακούστηκε, όπως γράφει το Marketwatch, σαν τον κ. Μπερνς από τους «Simpsons» ή όπως κάποιος που δεν ενδιαφέρεται να αποτρέψει τη διάδοση του COVID-19 αν αυτό σημαίνει ότι το εργοστάσιό του θα παραμένει κλειστό.

Η Bay Area στο Σαν Φρανσίσκο, όπου έχουν την έδρα τους Facebook και Tesla, ανακοίνωσε επέκταση των ελευθεριών που επιτρέπονται στους πολίτες, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για τον Μασκ, που έχει εμφανιστεί ως υπέρμαχος της θέσης «Ανοίξτε την Αμερική Τώρα» και που έδωσε συγχαρητήρια στο Τέξας για τα σχέδιά του να ξανανοίξει κάποιες επιχειρήσεις.

Χαρακτήρισε μάλιστα φασιστική την εντολή ότι οι πολίτες δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους κι ότι θα συλληφθούν αν το κάνουν. Προφανώς, αγνοεί το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να βγει για λόγους εργασίας ή για να αθληθεί στην Καλιφόρνια. «Αυτό δεν είναι δημοκρατικό, δεν είναι ελευθερία. Δώστε πίσω στον κόσμο την ελευθερία του», είπε ο Μασκ.

Από την άλλη, ο Ζούκερμπεργκ ακούστηκε σαν ένας ήρεμος και ευαίσθητος επικεφαλής όταν μίλησε για τους εργαζόμενους του Facebook που, στην πλειοψηφία τους, εργάζονται από το σπίτι. Αναφέρθηκε και στο πώς το κοινωνικό δίκτυο προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων. Δήλωσε επίσης ανήσυχος για το ότι η χώρα του ανοίγει τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας πολύ γρήγορα.

«Συνεχίζω να είμαι πολύ ανήσυχος ότι αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατά συνέπεια το πλήγμα στην οικονομία θα διαρκέσουν περισσότερο από αυτό που νομίζουμε και παρά το κόστος των περιορισμών, φοβάμαι ότι το να ξανανοίξουμε κάποια μέρη πολύ γρήγορα, πριν τα ποσοστά μολύνσεων μειωθούν δραστικά, σχεδόν διασφαλίζουν ότι θα έχουμε νέα ξεσπάσματα του ιού και χειρότερες μακροπρόθεσμες υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες», ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ.

Όπως είπε, η Facebook θα προσλάβει περίπου 10.000 υπαλλήλους φέτος, σε αντίθεση με πολλές άλλες εταιρείες και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του το 95% εκ των οποίων εργάζονται από το σπίτι .

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ο Μασκ στη δική του ομιλία, δεν αναφέρθηκε καθόλου στους υπαλλήλους του για να τους ευχαριστήσει, ενώ η λέξεις κορωνοϊός, Covid-19, ιός δεν αναφέρθηκαν ούτε μια φορά.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Facebook επωφελήθηκε ως εταιρεία από την παραμονή του κόσμου στα σπίτια του καθώς η χρήστες της αυξήθηκαν κατά 10% μέσα σε ένα τρίμηνο, αν και μειώθηκαν αρκετά τα διαφημιστικά έσοδα.

Αντιθέτως, η Tesla έχει δυο τεράστια εργοστάσια που απαιτούν φυσική παρουσία των εργατών, ενώ τα αυτοκίνητα που παράγονται πρέπει να πωλούνται και να παραδίδονται προσωπικά. Στις αρχές Μαρτίου, η εταιρεία παραβίασε τους περιοριστικούς κανόνες και κράτησε το εργοστάσιό της στο Φερμόντ ανοιχτό, μέχρι που πήρε εντολή από τον Σερίφη να κλείσει. Στη συνέχεια απέλυσε κάποιους εργάτες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By