Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ανησυχία ΗΠΑ για την οικονομία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης

Η Βοσνία και το ΔΝΤ κατέληξαν σε μία stand-by συμφωνία το 2012, βάσει της οποίας η χώρα έλαβε ένα δάνειο ύψους 410 εκατ. ευρώ

DNT

Την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να τερματίσει την υπάρχουσα συμφωνία χρηματοδότησης αμέσου ετοιμότητας (Stand-By Arrangement) με τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, μετέφερε στον πρωθυπουργό της χώρας, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σεράγεβο, Νίκολας Χιλ.

Η ξαφνική αναγγελία ενός ενδεχόμενου τερματισμού της διετούς συμφωνίας με το ΔΝΤ, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα των προϋπολογισμών και των δύο οντοτήτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, γνωστοποιήθηκε αμέσως μετά τις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες, που είχαν οι κ.κ.Χιλ και Μπεβάντα, στο Σαράγεβο.

Ο κ.Χιλ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τον πιθανό τερματισμό της συμφωνίας” αναφέρεται σε ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι ο κ. Μπεβάντα εξέφρασε την ελπίδα ότι “τα εμπόδια στη συνέχιση της συνεργασίας με το ΔΝΤ θα προσπελαστούν, ως αποτελέσματα της εντατικοποίησης των προσπαθειών όλων των ενδιαφερομένων μερών”.

Η Βοσνία και το ΔΝΤ κατέληξαν σε μία stand-by συμφωνία το 2012, βάσει της οποίας η χώρα έλαβε ένα δάνειο ύψους 410 εκατ. ευρώ από το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο, υπό τον όρο υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις περικοπές των δημόσιων δαπανών.

Το δάνειο του ΔΝΤ αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για τη συμπλήρωση των κενών στους προϋπολογισμούς των δύο οντοτήτων της χώρας (της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας), που χωρίς τα χρήματα αυτά δεν θα ήταν σε θέση να καταβάλλουν μισθούς και συντάξεις.

Οι Αρχές της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης ζήτησαν από το ΔΝΤ την επέκταση της υπάρχουσας stand-by συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο του 2015, εκτιμώντας ότι μέσω της επέκτασης θα εξασφάλιζαν μία επιπλέον χρηματοδότηση ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, παρακάμπτοντας την περίοδο των εκλογών και τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις, που θα μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες.
Το ΔΝΤ δεν έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα αυτό, ωστόσο, μετά την τελευταία επίσκεψη κλιμακίου του στη χώρα, ο επικεφαλής της αποστολής και ένας από τους διευθυντές του Ινστιτούτου Ρον βαν Ρούντεν, σε ανακοίνωσή του στις 28 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι η μέτρια οικονομική ανάπτυξη στη Βοσνία συνεχίζεται και η ανάπτυξη το 2014 θα μπορούσε να φθάσει το 2%.

Ο κ. Βαν Ρούντεν προειδοποίησε για τον δείκτη ανεργίας στη χώρα που βρίσκεται στο 28%, καθώς και για άλλες “αυξανόμενες αρνητικές τάσεις”, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις γενικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι το ΔΝΤ ανέμενε από τις Αρχές της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης να παρουσιάσουν καλύτερα αποτελέσματα στους τομείς των εισπράξεων φόρων, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της βελτίωσης του συστήματος δημοσίων συμβάσεων, καθώς και της πρόληψης του “ξεπλύματος” χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βοσνίας Νίκολα Σπίριτς είχε συζητήσει νωρίτερα χθες το θέμα της συλλογής φόρων με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο Σαράβεγο, Ρούμπεν Ατοϊάν, στον οποίο επισήμανε ότι “τα αποτελέσματα των μέτρων που έχει λάβει η Βοσνία είναι ήδη ορατά στην είσπραξη έμμεσων φόρων”.

Σε ερώτηση του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων Hina, αν το ΔΝΤ εξετάζει τον τερματισμό της stand-by συμφωνία με τη Βοσνία, εκπρόσωποι του γραφείου του κ.Σπίριτς απάντησαν ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

By