Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βαρβιτσιώτης: «Είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ναυτιλία»

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ περισσότερα οφέλη για την εθνική οικονομία»

h-ellhnikh-nautilia-sto-stoxastro-twn-bruxellwn

«Η ναυτιλία είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές, διαμορφώνουμε εξελίξεις και μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ περισσότερα οφέλη για την εθνική οικονομία» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική».

«Ο κλάδος της ναυτιλίας είναι διαφορετικός», τόνισε ο υπουργός, «απ΄ όλους τους άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας κι αυτό γιατί για τη συνεισφορά του στο 6,5% του ΑΕΠ, το ελληνικό κράτος δεν επενδύει τίποτα. Γι’ όλους τους άλλους κλάδους της οικονομίας το ελληνικό κράτος κάνει σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές, σε επιδότηση και ενίσχυση εργασίας, σε ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, σε δρόμους, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια και όλα όσα χρειάζεται για να φτάσει, για παράδειγμα, ένας τουρίστας εδώ. Αλλά και για να καλλιεργηθεί ένα χωράφι ή για να λειτουργήσει μια βιοτεχνία, είτε για να εγκατασταθεί μια μεγάλη βιομηχανία».

«Αντίθετα, στη ναυτιλία το κόστος της επένδυσης είναι μηδενικό. Άρα το όφελος αυτό για την εθνική οικονομία είναι καθαρό, παράγεται στο εξωτερικό, έρχεται στη χώρα και ο στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της συνεισφοράς αυτού του παραγόμενου εισοδήματος για την εθνική οικονομία» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για τη διεύρυνση της συμμετοχής της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία.

Για τα λιμάνια, ο υπουργός δήλωσε ότι «αλλάξαμε τη στρατηγική και την οπτική που βλέπαμε τα πράγματα σε αυτά». «Μέχρι τώρα, τα βλέπαμε τα λιμάνια μας ως επίνεια των πόλεων μας, για την εξυπηρέτηση των δικών μας αναγκών. Η αλλαγή της στρατηγικής είναι ότι βλέπουμε τα λιμάνια μας ως κόμβους εξυπηρέτησης του διεθνούς εμπορίου» εκτίμησε ο κ. Βαρβιτσιώτης και αναφέρθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο, όπως επεσήμανε, αποτελεί ένα παράδειγμα επιτυχημένο. «Έχουμε 24% αύξηση μόνο το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με πέρυσι, και έχει καταστεί το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα βασικότερα λιμάνια της Ευρώπης, όχι μόνο της Μεσογείου» κατέληξε.

By