Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ΕΕ «εκδικείται» τις ΗΠΑ για τις υποκλοπές

Συμφωνία αντικατοσκοπείας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ζητά η Μέρκελ, ενώ οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν αντίποινα σε Google και Yahoo!

wiretap ypoklopes parakolouthiseis

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών έχουν μπει οι αμερικανικές εταιρείες του Διαδικτύου όπως η Yahoo! και η Google, προκειμένου να περιορίσουν τη διαρροή στοιχείων ευρωπαίων πολιτών σε αμερικανικά χέρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η υπόθεση κατασκοπίας της NSA σε βάρος Ευρωπαίων πολιτών, διπλωματών και αρχηγών κρατών ενδέχεται να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος για τις ΗΠΑ και να λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο είχε φανταστεί ο οποιοσδήποτε, αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Στο σχετικό δημοσίευμα για την υπόθεση που προκάλεσε σάλο στην Ε.Ε οι αξιωματούχοι εκφράζουν το φόβο τους πως η υπόθεση μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για τις ΗΠΑ σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο και εστιάζουν στα αντίποινα που μπορεί να λάβει η Ε.Ε τονίζοντας πως η εποχή του Ψυχρού Πολέμου όπου οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έκαναν ότι ήθελαν στην Ευρώπη έχει παρέλθει.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να αναγκάσει αμερικανικές εταιρείες – κολοσσούς του διαδικτύου, όπως την Google και τη Yahoo να εφαρμόσουν πολύ αυστηρά μέτρα πριν δώσουν στοιχεία Ευρωπαίων πολιτών σε αμερικανικές αρχές ακόμα και σε περίπτωση που ένας Ευρωπαίος πολίτης καταζητείται από τις ΗΠΑ, με την απειλή τεράστιων προστίμων» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Συμφωνία αντικατασκοπείας με τις ΗΠΑ ζητάει η Μέρκελ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τέτοιες ενέργειες της Ευρώπης κατά των ΗΠΑ θα φάνταζαν απίθανες την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και επισημαίνει πως το ψυχροπολεμικό επιχείρημα των ΗΠΑ πως

Εν τω μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πιέζει για μία συμφωνία κατά της κατασκοπείας,  μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Μέρκελ έχει ήδη θέσει μια τέτοια πρόταση στους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι παρευρέθησαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η πρόταση είναι παρόμοια με αυτή, στη βάση της οποίας συζητούν Γαλλία και Γερμανία

Οι καταγγελίες ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχε αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες γαλλικά αρχεία τηλεπικοινωνιών και παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Μέρκελ, έχει προκαλέσει οργή στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Μέρκελ απαίτησε από την Ουάσινγκτον να υπάρξει μια «αντικατασκοπική» συμφωνία με το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι περίμενε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αναλάβει δράση και όχι να εκφράζει τις απολογίες του.

Πηγές αποκάλυψαν, επίσης, ότι η Μέρκελ επέμεινε σε μια πρόταση πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να συνεργάζονται και όχι να κατασκοπεύουν η μία την άλλη.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις σε σχέση με το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA των ΗΠΑ «έχουν προκαλέσει στιγμές έντασης με ορισμένους από τους συμμάχους μας».

«Διεξάγουμε συνομιλίες με τους συμμάχους αυτούς, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, όπως άλλωστε φαίνεται και από τη γερμανική αντιπροσωπεία που αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες».

Η εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διαβεβαιώσουν ότι συλλέγουν πληροφορίες γιατί τις χρειάζονται και όχι γιατί απλώς μπορούν να το κάνουν.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών να εξετάσουν την κατάσταση όπως αυτή έχει εξελιχθεί καθώς και τις συνέπειές της στην εξωτερική πολιτική.

«Υψηλόβαθμη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, πώς η παρακολούθηση επηρεάζει την εξωτερική μας πολιτική, σε μια περίοδο που όλο και περισσότερες πληροφορίες δημοσιοποιούνται».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By