Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Με ποιον γνωστό Έλληνα εφοπλιστή έκλεισε deal γνωστός οίκος;

Παρίσι καλεί… Βερνίκο! – Η συμφωνία Γαλλικού κολοσσού με τον leader του γιώτινγκ. Αποκλειστικά σχόλια στο ThePaper.gr

Αποψη από αίθουσα στον Γαλλικό Οίκο PIASA στο Παρίσι με ελληνικά έργα τέχνης
Αποψη από αίθουσα στον Γαλλικό Οίκο PIASA στο Παρίσι με ελληνικά έργα τέχνης

 

Της Λητώς Μησιακούλη
litomissiakouli@thepaper.gr

Μια ανάσα πριν από τη δημοπρασία Greek Sale που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου στο ανακαινισμένο saleroom του Παρισιού, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο ότι ο οίκος Piasa έκλεισε συμφωνία με τον γνωστό εφοπλιστή και leader του yachting, Νίκο Βερνίκο.

Ειδικότερα, πρόκειται να πουληθεί ένα από τα έργα που ανήκαν στην προσωπική του συλλογή και που θεωρείται μάλιστα μεγάλο φαβορί του sale.

Eίναι το έργο με τίτλο «Deux Valises» του Αλέκη Ακριθάκη με χρονολογία το 1972. Η τιμή εκτίμησης συμφωνήθηκε να είναι από 22.000 έως 28.000 ευρώ, ενώ η Φώφη Ακριθάκη (χήρα Αλέξη Ακριθάκη) πιστοποίησε τη γνησιότητα του έργου, όπως πληροφορούν οι ειδικοί του οίκου.

Το έργο του Αλέξη Ακριθάκη με τίτλο «Deux Valises» που ανήκει στη συλλογή του Νίκου Βερνίκου και θα πουληθεί σε λίγες ημέρες στο Παρίσι, Είναι μικτή τεχνική και κατασκευή σε ξύλο, με διαστάσεις 55x90 και χρονολογία το 1972
Το έργο του Αλέξη Ακριθάκη με τίτλο «Deux Valises» που ανήκει στη συλλογή του Νίκου Βερνίκου και θα πουληθεί σε λίγες ημέρες στο Παρίσι, Είναι μικτή τεχνική και κατασκευή σε ξύλο, με διαστάσεις 55×90 και χρονολογία το 1972

Ωστόσο, για να δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση οι προσφορές για το έργο θα ξεκινήσουν στις 15.000 ευρώ και από την τελική τιμή που θα πιάσει ένα μέρος θα πάει υπέρ των σκοπών του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι (Centre Culturel Hellenique).

Dimitri Joannides, υπεύθυνος του Greek Sale στον οίκο PIASA στο Παρίσι
Dimitri Joannides, υπεύθυνος του Greek Sale στον οίκο PIASA στο Παρίσι

Ο Dimitri Joannidès υπεύθυνος του Greek Sale μιλώντας αποκλειστικά στο ThePaper.gr σχολίασε πως ο Νίκος Βερνίκος είναι ένας εξαιρετικός συλλέκτης. «Γνωρίζω χρόνια τον κ. Βερνίκο και θεωρώ ότι το συγκεκριμένο έργο το οποίο επέλεξα από τη συλλογή του, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της αγοράς».

Ο κ. Joannidès αποκάλυψε ακόμη πως οι προηγούμενες δημοπρασίες του οίκου αποτέλεσαν αφορμή ώστε να διακινηθούν ακόμη περισσότερα έργα στην διεθνή αγορά.

«Πολλοί έμποροι από ελληνικές και κυπριακές γκαλερί αγόρασαν από εμάς», είπε.

Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την ελληνική αγορά μικρή όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. «Αυτό όμως που μας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές είναι ότι αφενός εμείς εστιάζουμε στη Μεταπολεμική και Σύγχρονη Τέχνη και αφετέρου ότι κάνουμε πολύ πιο αυστηρή επιλογή καθώς απευθυνόμαστε σε εξαιρετικούς συλλέκτες σε Μόντε Κάρλο και Ελβετία».

 

Ο εφοπλιστής Νίκος Βερνίκος
Ο εφοπλιστής Νίκος Βερνίκος

«Γίναμε πλέον σοβαροί ανταγωνιστές!»

Ο Frédéric Chambre, διευθυντής του οίκου Piasa και συνιδρυτής του οίκου Pierre Bergé & Associés σε Βρυξέλλες και Παρίσι, σε επικοινωνία με το paper.gr εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ρόλο του οίκου στην Ελληνική αγορά.
«Για κάθε οίκο δημοπρασιών, το να χτίζεις μια αγορά από το μηδέν είναι πραγματική πρόκληση. Αλλά είμαι πολύ σίγουρος. Μετά από τρία sales και χάρη στη μοναδική και καινοτόμα δουλειά του Dimitri Joannidès, γίναμε πλέον σοβαροί ανταγωνιστές στην αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Frédéric Chambre,διευθυντής του οίκου δημοπρασιών PIASA και συνιδρυτής του οίκου Pierre Bergé & Associés, που είχε ιδρύσει ο μεγάλος σύντροφος του Yves-Saint Laurent, Pierre Berge.
Frédéric Chambre,διευθυντής του οίκου δημοπρασιών PIASA και συνιδρυτής του οίκου Pierre Bergé & Associés, που είχε ιδρύσει ο μεγάλος σύντροφος του Yves-Saint Laurent, Pierre Berge.

Σχεδόν sold out!

Κάποιοι χαίρονται, και άλλοι δυσκολεύονται να χωνέψουν το γεγονός ότι μετά από Λονδίνο, Αθήνα και Κύπρο, μερίδιο από την ελληνική αγορά τέχνης διεκδικεί επιθετικά και το Παρίσι με τον οίκο Piasa που αν μη τι άλλο έχει ένα γερό όπλο. Το πολύ δυνατό μετοχικό σχήμα του:
Laurent Fabius, υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας
Louis Schweitzer, πρόεδρος της Renault
Marc Ladreit de Lacharierre, ιδιοκτήτης του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings London, Jerome Clement, διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Arte και administrator στο Musee d’Orsay
Christian Blanckaert, γενικός διευθυντής της Hermès International
Serge Weinberg, διευθυντής της εταιρίας του Pinault PPR.

Ο Γαλλικός οίκος φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι του Greek market όχι μόνο με τις δημοπρασίες Greek sales. Πριν μια ημέρα ολοκληρώθηκε δημοπρασία αποκλειστικά και μόνο για τα γλυπτά του Φιλολάου, όπου καταγράφηκε ποσοστό πώλησης 95% και τζίρος 578.000 ευρώ.
Στην κορυφή ήρθε το έργο «Moustache Noire» το οποίο πουλήθηκε για 120.741 ευρώ.

Ο Frédéric Chambre, διευθυντής του Piasa σχολίασε με ενθουσιασμό στο thepaper.gr :
«Τα τελευταία αποτελέσματα από το sale με τα έργα του Φιλολάου, έδειξαν όχι μόνο μια θετική εικόνα ως προς την αγορά Τέχνης και την αγορά του design, αλλά και ως προς το μέλλον των Greek Sales γενικότερα».

Απόλυτα ικανοποιημένος, ήταν και ο Dimitri Joannidès ο οποίος είπε πως η συγκεκριμένη επιτυχία επιβεβαιώνει ότι το να γίνεται αυστηρή επιλογή έργων με υψηλή ποιότητα είναι και η σωστή στρατηγική για να διεκδικήσει κάποιος νέους συλλέκτες.

To κορυφαίο έργο με τίτλο Moustache Armoire που πουλήθηκε για 120.741 ευρώ στην αποκλειστική δημοπρασία με τα γλυπτά του Φιλολάου
To κορυφαίο έργο με τίτλο Moustache Armoire που πουλήθηκε για 120.741 ευρώ στην αποκλειστική δημοπρασία με τα γλυπτά του Φιλολάου
(Visited 1 times, 1 visits today)
By