Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παπαγεωργίου: Η Ελλάδα έχει αποθέματα υγροποιημένου αερίου

«Άμεσα δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτημα διακοπής»

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Στη διαβεβαίωση πως ακόμα και αν υπάρξει εμπάργκο στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Ελλάδα έχει αποθέματα, προχώρησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Σε δηλώσεις του στο Βημα fm ο κ. Παπαγεωργίου ερωτηθείς σχετικά ανέφερε: «Ο μόνος λόγος που συζητείται αυτό το θέμα είναι η ρωσοουκρανική κρίση και είναι ένα θέμα που κρατάει καιρό τώρα. Βέβαια, γίνονται πάρα πολύ έντονες προσπάθειες από την Ε.Ε. και την πλευρά της Ρωσίας για να βρεθεί λύση και έχουμε τη συνάντηση του Επιτρόπου Έττινγκερ με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Άρα, βλέπουμε μια διάθεση και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για λύση. Άμεσα, δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτημα διακοπής. Εάν και εφόσον συμβεί αυτό – έχει συμβεί τον Ιανουάριο του 2009 – αυτό σαφώς πρέπει να αντιμετωπιστεί και γι’ αυτό η προτροπή της Ε.Ε. σε όλες τις χώρες είναι να μην αιφνιδιαστούν, όπως έγινε τότε, αλλά να έχουν κάποιο σχέδιο ασφαλούς προμήθειας αερίου. Εμείς, ευτυχώς, είμαστε από τις χώρες που έχουν τα αποθέματα υγροποιημένου αερίου. Φτάνουν αυτά.»

Παράλληλα επισήμανε: «Αν και εφόσον συμβεί κάτι, η απόλυτη διακοπή αερίου, διότι μπορεί να υπάρχει και μείωση ροής. Δεν είναι απαραίτητο, διότι η Ελλάδα, μέσω της ΔΕΠΑ, έχουμε ούτως ή άλλως μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία. Από εκεί και πέρα, τις ποσότητες τις βρίσκουμε από την ελεύθερη αγορά, η οποία λειτουργεί έτσι, και οι προβλέψεις διεθνών οίκων είναι ότι υπάρχει υπερ-επάρκεια υγροποιημένου φυσικού αερίου».

By