Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πλαφόν στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών βάζει η Κομισιόν

Καλή είδηση για τους αποταμιευτές το πακέτο μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Σουλτς.

soultsΔια μέσω Βρυξελλών η τραπεζική ένωση, που αποτελεί διακαή πόθο του Βερολίνου, στο δρόμο για τις Γερμανικές εκλογές.  Η σκόνη που σήκωσε η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο δεν αφήνει κανένα περιθώριο χαλάρωσης και με σημαία την ασφάλεια των καταθετών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το πακέτο μεταρρυθμίσεων για τον τραπεζικό τομέα. Είναι σαφές, πως η Κομισιόν προσπαθεί νομοθετικά να παρέμβει και να αποκτήσει τα εργαλεία που θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει μια μελλοντική κρίση.

«Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να καταστήσουμε το χρηματοοικονομικό σύστημα πιο ασφαλές και πιο διαφανές. Είναι μια καλή είδηση για εκατοντάδες εκατομμύρια αποταμιευτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Ζήτημα δικαιοσύνης» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τους νέους κανόνες και σημείωσε «Εάν ζητείται από τους φορολογούμενους να πληρώσουν το λογαριασμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν μια συνεισφορά».

Στο πακέτο προβλέπεται μεταξύ άλλων και πλαφόν, από το 2014, στα μπόνους για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη των τραπεζών, τα επιδόματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τους μισθούς τους για ένα ή δύο έτη, αλλά με την ρητή έγκριση των μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι  να αποθαρρύνονται οι ριψοκίνδυνες συμπεριφορές από μέρους των τραπεζών και να αποφευχθεί μια δυνητική επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008.

By