Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το πάρτυ της φοροδιαφυγής συνεχίζεται

Τα στοιχεία δείχνουν ότι εν μέσω κρίσης, η μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων, οι αυξημένες υποχρεώσεις των νοικοκυριών σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων, αλλά κυρίως η φοροδιαφυγή, στέρησαν από τα κρατικά ταμεία ένα σημαντικό ποσό από τα έσοδα που περίμενε το Δημόσιο

 

diafthora_money_1

Μόνο ως τραγικά θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τα συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισιόν, αναφορικά με την αξιολόγηση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως διαπιστώνει η Κομισιόν, μόνο το 2013 τα κρατικά ταμεία έχασαν από τις εισπράξεις του ΦΠΑ το 63,3% έναντι του 49,2% που είχε χάσει το 2002 και του 53,8% των δυνητικών εσόδων το 2008. Κι όλα αυτά στη χώρα που κυνηγάμε το ευρώ με το ντουφέκι και πετσοκόβουμε μισθούς και συντάξεις για να μην πέσει το καράβι στα βράχια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι εν μέσω κρίσης, η μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων, οι αυξημένες υποχρεώσεις των νοικοκυριών σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων, αλλά κυρίως η φοροδιαφυγή, στέρησαν από τα κρατικά ταμεία ένα σημαντικό ποσό από τα έσοδα που περίμενε το Δημόσιο.

Αποτέλεσμα, την απώλεια αυτών των εσόδων να κληθούν για ακόμα μια φορά να καλύψουν οι έντιμοι φορολογούμενοι που εξακολουθούν να μην κλέβουν την εφορία και να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα τους στην εφορία.

Από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, ότι στα καίρια μέτωπα που θα έπρεπε να έχουν “τρέξει” οι μεταρρυθμίσεις και ως εκ τούτου να υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα, το αποτέλεσμα είναι μάλλον απογοητευτικό.

Το ακόμα πιο απογοητευτικό είναι ότι τα ίδια στοιχεία συνεχίζουν να εμφανίζονται και φέτος, με τα αποτελέσματα των ελέγχων να είναι φτωχά και τα έσοδα στα ταμεία ελάχιστα. Τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του έτους αποκαλύπτουν ότι ολοκληρώθηκαν μόλις 131 πλήρεις έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έναντι στόχου 250 ελέγχων έως το τέλος Ιουνίου, ενώ και οι εισπράξεις βρίσκονται στα επίπεδα του 29,25% έναντι στόχου 65%.

Η ίδια απογοητευτική εικόνα και στους μερικούς ελέγχους, καθώς ολοκληρώθηκαν μόλις 172 έναντι στόχου εξαμήνου 340, ενώ στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου έχουν ολοκληρωθεί μόλις 64 έλεγχοι, στα εμβάσματα 48 και στις off shore με το ζόρι 4!

Θα μπορούσε βέβαια κανείς να πει ότι η φοροδιαφυγή ήταν και παραμένει το “εθνικό σπορ” ορισμένων Ελλήνων και τι πιο φυσικό εν μέσω οικονομικής κρίσης να αυξηθεί το “μαύρο” χρήμα.

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση αποδεικνύεται ότι οι σκληρές μνημονιακές πολιτικές σε συνδυασμό με την αποτυχία πάταξης της φοροδιαφυγής οδήγησαν τη χώρα να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, την περίοδο 2009-2012 χάθηκαν 37,4 δισ. ευρώ από το εισόδημα των νοικοκυριών και αυξήθηκε κατά 749.000 ο αριθμός των φτωχών Ελλήνων, φτάνοντας στα 3.795.000. Οι εκτιμήσεις για το μέλλον ακόμα πιο απογοητευτικές καθώς το πρόβλημα όπως είναι φυσικό συνεχίζεται και σήμερα με τον αριθμό των «φτωχών», σύμφωνα με εκτιμήσεις, να έχει ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια .

Με λίγα λόγια, την ώρα που οι περισσότεροι έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν πάρτυ με τα κλεμμένα λεφτά από τους φόρους, καταδικάζοντας εκατομμύρια Έλληνες στη φτώχεια και τη χώρα σε ακόμα πιο σκληρή λιτότητα.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By