Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα για τις τράπεζες

Οι βασικοί στόχοι είναι: Να ανακεφαλοποιηθούν άμεσα, να πωληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έως τις 15 Ιουλίου και μείωση προσωπικού.

fosphotos.com | EUROPEAN UNION
fosphotos.com | EUROPEAN UNION

Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θέτει ως βασικό στόχο για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη σημερινή της έκθεση και ζητά οι τέσσερις συστημικές να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά.

Παράλληλα, τονίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει άμεσα τη διαδικασία επανα-ιδιωτιικοποίησης τους. Επίσης, καλεί τις ελληνικές αρχές να ετοιμάσουν ένα αξιόπιστο στρατηγικό πλάνο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, όπου θα καταγράφονται οι στόχοι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Μάλιστα, αναφέρει ότι θα πρέπει να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα λειτουργικής αναδιάρθρωσης, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει μείωση προσωπικού, αλλά και συρρίκνωσης καταστημάτων.

Επιπλέον, υπενθυμίζει το στόχο ότι θα πρέπει έως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της νέας Proton Bank. «Οι μη συστημικές τράπεζες που σήμερα ελέγχονται πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ήτοι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η νέα Proton θα πρέπει να έχουν πωληθεί μέχρι την 15η Ιουλίου», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Ωστόσο, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση για την  πώληση του ΤΤ και να μετατεθεί για το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο οι μη συστημικές τράπεζες που δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέχρι τις 15 Ιουλίου, “θα πρέπει με την συνεργασία ΤΧΣ και Τραπέζης της Ελλάδος να οδηγηθούν σε εκκαθάριση ή να απορροφηθούν από τις υπόλοιπες τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Όλη η έκθεση

ekthesi gia ellada

By