Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας

  Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τα πρώτα βήματα του ζωγράφου, σε παιδική ηλικία ακόμα, έως το ξέσπασμα του Πολέμου το 1940

tsarouxisA

«Εκεί, στις αναμνήσεις μου τις παιδικές, βασίζεται ό,τι έκανα» έχει πει ο Γιάννης Τσαρούχης. Με μια σπουδαία έκθεση από τα πρώτα βήματα του ζωγράφου, σε παιδική ηλικία ακόμα, έως το ξέσπασμα του Πολέμου το 1940, ο επισκέπτης  μπορεί να «διαβάσει» το αφήγημα της ζωής του Τσαρούχη, όπως εκείνος το αποτύπωσε στην τέχνη του.

Η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Πρώτο Μέρος (1910-1940)», που εγκαινιάστηκε απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, εντυπωσιάζει με την τεκμηρίωσή της και την ερμηνεία που επιχειρεί στην καλλιτεχνική πορεία του δημιουργού.

Σκηνογραφεί μια συναρπαστική ατμόσφαιρα, καθώς αναπλάθει το περιβάλλον που έζησε ο Τσαρούχης, μέσα από κείμενα του ίδιου του ζωγράφου, τις αυτοβιογραφικές του σημειώσεις, τις προφορικές του διηγήσεις και φυσικά με τα έργα του. Αποκρυπτογραφεί τις καλλιτεχνικές του επιρροές, τους δασκάλους του, τον Φώτη Κόντογλου, τον Κωνσταντίνο Παρθένη, τι κράτησε από εκείνους και τι απέρριψε, τη σχέση και τη θέση του στην γενιά του, την περίφημη γενιά του ΄30, τη μεγάλη του αγάπη για το θέατρο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου και το  δεύτερο μέρος της «εικονογράφησης της αυτοβιογραφίας του Γιάννη Τσαρούχη 1940 έως 1989» θα παρουσιαστεί το 2014 στο Μουσείο Μπενάκη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By