Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Airbnb: Έχουμε 91.200 ελληνικά σπίτια στην πλατφόρμα μας

Την είσοδό της στις μεταφορές εξετάζει η Airbnb, η οποία μόνο το 2018 κατέγραψε αύξηση 25% στην χώρα μας.

Με ταχύτατους ρυθμούς εξακολουθεί να αναπτύσσεται η Airbnb στην Ελλάδα με μόνο το 2018 να καταγράφει αύξηση 25% εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά, όπως αναφέρει ο Mauro Turcatti, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Airbnb για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία στο insider.gr.

Η εταιρεία που πρόσφατα άνοιξε γραφεία σε Γαλλία και Ιταλία, χαρακτηρίζει την Ελλάδα μια σημαντική αγορά και δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει με τις αρμόδιες αρχές, εθνικές ή τοπικές, για να συμβάλλει στη ρύθμιση της δραστηριότητάς της. «Αυτό είναι άλλωστε κάτι που έχουμε κάνει με πολλές χώρες και πόλεις στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερτουρισμού, οπότε κι αναγκάζονται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα», τονίζει.

Όσον αφορά στις προσφερόμενες από την πλατφόρμα υπηρεσίες, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της εταιρείας σημειώνει ότι στόχος της πλατφόρμας είναι να προσφέρει μια πλήρη εμπειρία ταξιδιού, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο επέκτασής των δραστηριοτήτων της και στις μεταφορές. Άλλωστε, όπως διευκρινίζει, προσφάτως προστέθηκε στο δυναμικό της κι ένα έμπειρο στέλεχος των αερομεταφορών, με στόχο να δημιουργήσει το δικό του τμήμα έρευνας κι ανάπτυξης κι ό,τι ήθελε προκύψει…

Το τελευταίο διάστημα αναδιοργανώνετε την ομάδα της Airbnb στην Eυρώπη, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Οι «αντιδράσεις» που συναντάτε σε διάφορες χώρες συνέβαλλαν σε αυτή σας την απόφαση;

Μέχρι πρότινος οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπαγόντουσαν στο γραφείο του Βερολίνου. Προσφάτως προχωρήσαμε σε μια αναδιοργάνωση της ομάδας μας, ανοίξαμε γραφεία και σε άλλες πόλεις και πλέον τo γραφείο του Μιλάνου είναι υπεύθυνο για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κροατία, τρεις αγορές που παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες όσον αφορά στην βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών.

Το γεγονός ότι η εταιρεία αποφάσισε να αυξήσει τα γραφεία που διατηρεί στην Ευρώπη δεν έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Οφείλεται κυρίως στην διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα των χωρών που συνθέτουν την Ευρώπη. Στην περίπτωση της Αμερικής παρότι Φλόριντα και Καλιφόρνια είναι διαφορετικές πολιτείες έχουν παρόμοια κουλτούρα. Αντιθέτως στην Ευρώπη δεν ισχύει αυτό, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην γλώσσα, τη νοοτροπία και την κουλτούρα κάθε λαού που μοιράζεται την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Σε κάθε χώρα θα πρέπει να μπορείς να κατανοήσεις το δικαστικό σύστημα, το νομικό πλαίσιο, τις  συνήθειες των κατοίκων που κατοικούς σε αυτή, αυτός είναι και ο λόγος γι αυτή την αναδιοργάνωση.

Ο λόγος που επιλέχθη η Ιταλία κι όχι η Ελλάδα ή η Κροατία;

Η τοποθέτηση του γραφείου στο Μιλάνο είναι λογική, αφού η ιταλική αγορά είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις, μιλάμε για μια χώρα 60 και πλέον εκατ. κατοίκων εν συγκρίσει με τα 11 και εκατ. της Ελλάδας και τα 4,5 της Κροατίας. Ωστόσο αν παρατηρήσουμε τους αριθμούς των καταχωρήσεων σπιτιών και εμπειριών στην Ιταλία και στην Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό τους, το ποσοστό είναι περίπου το ίδιο. Για το λόγο αυτό και η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική αγορά για εμάς, η οποία μάλιστα συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Με τι ρυθμούς εξακολουθεί να αναπτύσσεται η ελληνική αγορά στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών;

Το 2018 καταγράφηκε αύξηση 25% των καταχωρήσεων σπιτιών εν συγκρίσει με το 2017. Τον Ιανουάριο του 2019 οι ενεργές καταχωρήσεις σπιτιών στην πλατφόρμα μας έφταναν τις 91.200 από τις οποίες το 86% είναι ολόκληρα σπίτια και το 14% δωμάτια εντός σπιτιών που διαμένουν ιδιοκτήτες. Μόνο τους 12 μήνες του 2018 οι αφίξεις εισερχόμενων τουριστών έφτασαν τα 2.157.500 με μέσο όρο διαμονής τις 4,1 ημέρες. 

Παρόμοια αύξηση, της τάξης του 22%, καταγράφεται και στην πρωτεύουσα, όπου οι ενεργές καταχωρήσεις φτάνουν τα 10.400 ακίνητα, το 88% εκ των οποίων αφορά ολόκληρα σπίτια. Οι αφίξεις για την Αθήνα το 2018 έφτασαν τις 602.000 και ο μέσος όρος παραμονής των επισκεπτών αυτών άγγιξε τις 3,6 ημέρες.

Από πού προέρχεται ο κύριος όγκος των τουριστών αυτών;

Κυρίως από το εξωτερικό. Αν λάβουμε υπόψη μας γενικά τις αφίξεις στην Ελλάδα το 83% είναι ξένοι – 14% από Αμερική, 11% από την Γαλλία και 8% από την Βρετανία – και μόνο το 17% είναι  Έλληνες.

Στην περίπτωση της Αθήνας βέβαια η εικόνα είναι λίγο διαφορετική, το 20% προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 10% από την Αγγλία και ένα άλλο 10% είναι Έλληνες.

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αποτελεί και ο μέσος όρος ηλικίας των ενοικιαστών, ο οποίος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι τα 46 έτη ενώ στης Αθήνας τα 43 έτη.

Εξαιτίας της κρίσης, πολλοί κάτοικοι της Ελλάδας που είδαν την φορολογία των κατοικιών τους να ανεβαίνει αισθητά, αποφάσισαν να μοιραστούν τα σπίτια τους, για να μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και τα καθημερινά έξοδα. Υπό αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε κι εμείς με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη της οικονομίας.  Μάλιστα η Airbnb βοηθά να επιτευχθεί η γεωγραφική και εποχιακή διασπορά του εισερχόμενου τουρισμού γι αυτό και στόχος μας είναι να ενταχθούν στην πλατφόρμα της Airbnb περισσότερα ακίνητα από περιφερειακούς προορισμούς.

Τουριστικοί και άλλοι φορείς της χώρας έχουν εντελώς αντίθετη άποψη,  υποστηρίζοντας ότι η Airbnb συμβάλλει στην άνθιση της παραοικονομίας και δημιουργεί προβλήματα αλλοιώνοντας τον αστικό ιστό. Ποια η άποψή σας επ” αυτού; 

Κατανοώ ότι πολλοί έχουν διαφορετική γνώμη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα και σε άλλες χώρες, κατά κύριο λόγο στις χώρες που μαστίζονται από τον υπερτουρισμό, όπως το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη. Πολλοί μπορεί να ισχυριστούν ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις πόλεις δεν θέλουν την Airbnb , στην πραγματικότητα όμως αυτό που επιδιώκουν αυτές οι χώρες ή πόλεις είναι να ρυθμίσουν την αγορά, και εμείς είμαστε πάντα πρόθυμοι να συζητήσουμε σχετικά με τις εκάστοτε αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Συνήθως αυτές οι συζητήσεις ξεκινούν όχι γιατί η Αirbnb δραστηριοποιείται στην πόλη, αλλά γιατί υπάρχει μεγάλη πίεση από τις συνεχώς αυξανόμενες αφίξεις. Για παράδειγμα στην περίπτωση του Άμστερνταμ, όπου θεσμοθετήθηκε ένα όριο στις ημέρες που μπορεί κανείς να νοικιάσει το σπίτι του, μπήκε φρένο και στην κρουαζιέρα – πλέον σταματούν λίγο πιο έξω από την πόλη – ενώ δεν δίνονται και άδειες για ανέγερση νέων ξενοδοχείων κι εστιατορίων ή καταστημάτων με αναμνηστικά είδη στο κέντρο της πόλης. Άρα μιλάμε για ένα ευρύτερο σχέδιο με στόχο να καταπραϋνθεί η πίεση από τον υπερτουρισμό το οποίο δεν αφορά αποκλειστικά την Airbnb.

Με κάποια μέτρα που αποφασίζονται συμφωνούμε, με κάποια διαφωνούμε, ωστόσο πάντα προσπαθούμε να βοηθάμε τις αρχές, να παρέχουμε όλα τα στοιχεία και να κάνουμε την πλατφόρμα μας συμβατή με το εκάστοτε ρυθμιστικό πλαίσιο. Για παράδειγμα στην χώρας σας, αμέσως μόλις θεσμοθετήθηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο που προέβλεπε σύστημα καταγραφής και δήλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αναβαθμίσαμε την πλατφόρμα μας και προσθέσαμε το πεδίο με τον αριθμό αδείας ή μητρώου.

Μετά την αναβάθμιση μάλιστα επικοινωνήσαμε σε όλους τους οικοδεσπότες μας ότι το πεδίο με την άδεια μητρώου έχει ενεργοποιηθεί ενώ τρέξαμε και κάποιες διαφημιστικές καμπάνιες για να γνωστοποιήσουμε τις αλλαγές και να πείσουμε τους χρήστες να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις.

Παρά το πεδίο αυτό, η συμπλήρωση του οποίου έγκειται στον κάθε ιδιοκτήτη, παραμένει δύσκολο το γεγονός του ελέγχου για τις ελληνικές αρχές αφού η αναζήτηση θα πρέπει να γίνεται σε μια-μια καταχώρηση σε μια βάση που όπως είπατε ξεπερνά τις 91.000 χιλιάδες. Αντ” αυτού, εσείς μέσω της πλατφόρμας μπορείτε να έχετε πολύ πιο ολοκληρωμένα δεδομένα. Αν τέτοιου τύπου δεδομένα σας ζητηθούν από τις ελληνικές αρχές είστε πρόθυμοι να τα δώσετε;

Είμαστε πρόθυμοι να κάτσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε με μέλη της κυβέρνησης ή και της αυτοδιοίκησης για το πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για παράδειγμα κατόπιν συζητήσεων με τον δήμο της Φλωρεντίας συναποφασίσαμε ότι ο φόρος διαμονής τον οποίο εισέπραττε ο ιδιοκτήτης και στη συνέχεια έπρεπε να καταθέσει το δήμο, θα εισπράττεται μέσω της πλατφόρμας μας απευθείας, δεν θα περνά από τον ιδιοκτήτη, και κάθε τέλος του μήνα θα κατατίθεται από την Αirbnb στη δημοτική αρχή. Αυτό προσφέρε μεγάλη βελτίωση στα έσοδα και φυσικά διευκόλυνε και τους ιδιοκτήτες και τις αρχές. Αυτό ισχύει για 22 πόλεις της Ιταλίας μέχρι στιγμής και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.

Ωστόσο το να δώσουμε δεδομένα δεν είναι εύκολη υπόθεση για εμάς, πρέπει πάντα να συμβαδίζουμε με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Πολλά από τα δεδομένα που κατά διαστήματα μας έχουν ζητηθεί από τις αρχές δεν τα έχουμε ούτε εμείς, εννοώ δεν τα κρατάμε. Δεν γνωρίζω τι δεδομένα θα μπορούσαν να ζητήσουν από εμάς και εάν εμείς θα μπορούσαμε να τους τα δώσουμε. Αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε συζητώντας. Βέβαια φαντάζομαι ότι αυτές οι συζητήσεις στην Ελλάδα θα αργήσουν λόγω εκλογών.

Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος της ημέρας είναι καλύτερο και για εμάς να υπάρχει ένα ορισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο αφού τα πράγματα είναι πιο διαυγή και οι πελάτες μας δεν αναρωτιούνται αν αυτό που κάνουν είναι νόμιμο ή όχι.

Σκοπεύετε να εισάγεται νέα εργαλεία για τους πελάτες σας;

Πέρα από την διαμονή και τις εμπειρίες, φέραμε πρόσφατα στην Ελλάδα και την κατηγορία των εστιατορίων (restaurants).

Όραμά μας βέβαια είναι να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ταξιδιού, είτε αναψυχής είτε επαγγελματικού, η οποία θα περιλαμβάνει από την διαμονή μέχρι την μετακίνηση.

Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε σύντομα από την Αirbnb ενοικίαση αυτοκινήτων ή κράτηση εισιτηρίων;

Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε διαμονή, εμπειρίες και γεύση! Αυτό που επιδιώκουμε είναι να καλύψουμε πλήρως την ταξιδιωτική εμπειρία, δηλαδή ο πελάτης να χρησιμοποιεί αποκλειστικά την δική μας πλατφόρμα για να κλείσει τις διακοπές του από την αρχή μέχρι το τέλος τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Λίγους μήνες πριν ήρθε στην ομάδα μας ένα πρώην μεγαλοστέλεχος των αερομεταφορών, ο Fred Reid, ο οποίος έχει διατελέσει πρώην CEO της Virgin Atlantic αλλά και πρόεδρος της Delta Airlines. O Fred δημιούργησε κι ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος μεταφορών της Airbnb.

Δεν λέω ότι ξεκινάμε να πουλάμε αεροπορικά εισιτήρια αλλά έχουμε ως όραμα να εξερευνήσουμε τον τομέα των μεταφορών και τα μέσα που έχουμε διαθέσιμα ώστε να προσφέρουμε κάποιους τρόπους μετακίνησης ακόμα και με την βοήθεια τρίτων μερών.

Το σίγουρο όμως είναι ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο με τον τρόπο της Airbnb, δηλαδή να βρούμε έναν τρόπο ώστε η μετακίνηση να αποτελέσει μέρος μιας ευχάριστης ταξιδιωτικής εμπειρίας. Σήμερα αποφασίζεις να μετακινηθείς και το ταξίδι ξεκινά αφού φτάσεις, με τόση ταλαιπωρία που υφίστασαι με τις αλλεπάλληλες ουρές στα αεροδρόμια. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε παλαιότερα και με την διαμονή, έψαχνες απλά ένα μέρος να κοιμηθείς ώστε να μπορείς να γυρίσεις την πόλη. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι άνθρωποι μπορούν πέρα από την πόλη να απολαύσουν κι ένα κουλ μέρος για να μείνουν, να μείνουν σε δεντρόσπιτα, σε ιγκλού και πολλά άλλα. Άρα δεν ψάχνουμε να μπούμε στις μεταφορές αλλά να κάνουμε την μετακίνηση ευχάριστη.

Όσον αφορά την πολυσυζητημένη δημόσια εγγραφή σας στο χρηματιστήριο υπάρχει κάποιο νεότερο; 

Πέρυσι είπαμε ότι θα είμαστε έτοιμοι για την δημόσια εγγραφή μας τον Ιούνιο του 2019. Είμαστε έτοιμοι, οπότε θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ωστόσο δεν έχω ούτε εγώ περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By