Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020

Φάρμα Κουκάκη, η οικοτεχνία που γιγαντώθηκε μέσα στην κρίση

Κάθε μέρα, περνούν το κατώφλι του εργοστασίου 75 τόνοι φρέσκου γάλακτος και οι γραμμές παραγωγής γεμίζουν με φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Μόνο ποιότητα»: αυτό είναι το «δόγμα» του Αθανάσιου Κουκάκη, του επιχειρηματία που παρέλαβε από τον πατέρα του μια μικρή οικοτεχνία και μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια δημιούργησε μια από τις πιο σύγχρονες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.

Χάρη στο όραμα του επιχειρηματία, η ποιότητα «παντρεύτηκε» με την καινοτομία και η Φάρμα Κουκάκη παράγει μια μεγάλη ποικιλία γευστικών προϊόντων τα οποία διοχετεύει σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και σε 16 χώρες του εξωτερικού. Κάθε μέρα, περνούν το κατώφλι του εργοστασίου 75 τόνοι φρέσκου γάλακτος από Έλληνες παραγωγούς της Μακεδονίας και οι γραμμές παραγωγής γεμίζουν με φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η εταιρεία ξεκίνησε ως αγελαδοτροφική μονάδα το 1977 και όταν ο γιος Κουκάκης ανέλαβε τα ηνία το 1999 υλοποίησε την ιδέα της παστερίωσης με μια μικρή μονάδα που εγκατέστησε στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας. Σήμερα, η Φάρμα Κουκάκη παράγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως γάλα και σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι σε πλαστικό και γυάλινο κεσεδάκι, κεφίρ, κρέμες κ.α. τα οποία έχουν έναν κοινό παρανομαστή: μόνο φρέσκο, ελληνικό γάλα.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της αποστολής «Go in Thessaloniki» της Eurobank, o κ. Κουκάκης δήλωσε ότι ο τζίρος αναμένεται να αγγίξει τα 28-29 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2018, από 26 εκατ. ευρώ το 2017.

Τα προηγούμενα εννέα χρόνια, στο αποκορύφωμα της κρίσης, η Φάρμα Κουκάκη επένδυσε 16,7 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξή της, ενώ για την επόμενη πενταετία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας εμφιάλωσης και την επέκταση της δραστηριότητας γιαουρτιού.

Όσον αφορά στην τιμή του φρέσκου γάλακτος, η οποία έχει αναδειχθεί σε αιχμή του δόρατος στον κλάδο, ο κ. Κουκάκης ήταν κατηγορηματικός: «Φρέσκο γάλα που πωλείται με τιμή κάτω από 1,5 ευρώ το λίτρο στο ράφι, είναι ζημιογόνο για τον παραγωγό».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By